Járványos gyermekbénulás

A járványos gyermekbénulást a poliovírus okozza. Ma Magyarországon a védőoltásnak köszönhetően már nem fordul elő. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) már bejelentette, hogy Európa mentes a poliovírustól, a cél a betegség teljes eradikációja. A vírus egyébként közvetlen kontaktussal, fertőzött váladékokkal, széklettel terjed. A szájon, vagy orron át bejutott vírus a tápcsatornában vagy a légutakban szaporodik, majd a vérben és nyirokutakban telepszik meg. Ha a betegség nem érinti a gerincvelőt, a teljes gyógyulás valószínű. Az agy és gerincvelő megbetegedése esetén alakul ki az elnevezést is adó izombénulás, mely maradandó, és ha a légzőizmokat érinti, akár halálos is lehet.

Eddigi bejegyzések

betegszoba.hu ( 60 éves nő ) Budapest , 180 kórtörténet | időpont: 2008. június 16. 22:09

Történet: A járványos gyermekbénulást a poliovírus okozza. Ma Magyarországon a védőoltásnak köszönhetően már nem fordul elő. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) már bejelentette, hogy Európa mentes a poliovírustól, a cél a betegség teljes eradikációja. A vírus egyébként közvetlen kontaktussal, fertőzött váladékokkal, széklettel terjed. A szájon, vagy orron át bejutott vírus a tápcsatornában vagy a légutakban szaporodik, majd a vérben és nyirokutakban telepszik meg.
Kezdeti tünetek: Bőr- és bőralatti szövetek, köröm:
a bőr egyéb elváltozásai, bőrkiütés
Általános tünetek:
a hát, karok, lábak, has fájdalma, merevsége, fáradtság, fejfájás, hát fájdalom, izomfájdalom, láz, nyakfájás, rossz közérzet, torokfájás
Ideg-, csont- és izomrendszer:
érzészavar, görcsök, izmok érzékenysége, kötöttsége, izomgyengeség, vagy -bénulás, izommerevség, izomösszehúzódások, izomrángás, lábfájdalom, tarkókötöttség
Has és emésztő rendszer:
hányás, hasmenés, haspuffadás, nyálfolyás, nyelési nehézség, székrekedés
Magatartás, felismerés, érzelem:
ingerlékenység
Húgyrendszer:
nehezen induló vizelet
Gyógyszerek: Tüneti kezelés. Antibiotikumok (húgyúti fertőzések ellen). Fájdalomcsillapítás.
Alternatív gyógymódok:: Súlyos esetben légzéstámogatás életmentő lehet. Meleg, párás környezet az izomfájdalom és görcsök ellen, fizikoterápia, fűző, korrekciós cipő, ortopédiai műtét.
Meggyógyult:    igen
Rehabilitáció: Ha a betegség nem érinti a gerincvelőt, a teljes gyógyulás valószínű. Az agy és gerincvelő megbetegedése esetén alakul ki az elnevezést is adó izombénulás, mely maradandó, és ha a légzőizmokat érinti, akár halálos is lehet. A betegség szövődményei lehetnek: tüdőgyulladás, tüdő eredetű szívbetegség, magas vérnyomás, vesekövesség, mozgásképtelenség, tüdőproblémák, szívizomgyulladás, paralitikus ileus (a bélmozgások megállása), maradandó izombénulás, tüdővizenyő, sokk, húgyúti fertőzések.

 1. Méhgyulladás
  összesen 5 kórtörténet, legújabb: Rita0223
 2. Aranyér
  összesen 9 kórtörténet, legújabb: Nemeth_Agi

 1. Gróf Esterházy Kórház-Szakambulancia
  (8 db), legújabb: landika
 2. Károlyi Sándor Kórház és Rendelőintézet
  (51 db), legújabb: beresneeva