Felső húgyúti fertőzés

A felső húgyúti fertőzés tüneteit a magas láz, hányinger, derékfájás vezeti. Kisebb gyermekeknél nyugtalanság, étvágytalanság hívja fel a figyelmet a problémára. A fertőzést okozhatja az alsó húgyutak felől felszálló kórokozó, vagy kő, ritkán daganat miatt pangó vizeletben megtelepedő kórokozó. Többnyire bakteriális fertőzésről van szó, az Escherichia coli az egyik leggyakoribb kórokozó. Vírusok, gombák általában immungyenge betegekben okoznak gondot. Megfelelő kezelés hiányában súlyos állapot alakulhat ki, akár vérmérgezés is. A vesemedencéről veseállományra terjedő gyulladás a szövetek elhalását is okozhatja.

Eddigi bejegyzések

betegszoba.hu ( 60 éves nő ) Budapest , 180 kórtörténet | időpont: 2008. június 18. 23:41

Történet: A felső húgyúti fertőzés tüneteit a magas láz, hányinger, derékfájás vezeti. Kisebb gyermekeknél nyugtalanság, étvágytalanság hívja fel a figyelmet a problémára. A fertőzést okozhatja az alsó húgyutak felől felszálló kórokozó, vagy kő, ritkán daganat miatt pangó vizeletben megtelepedő kórokozó. Többnyire bakteriális fertőzésről van szó, az Escherichia coli az egyik leggyakoribb kórokozó. Vírusok, gombák általában immungyenge betegekben okoznak gondot.
Kezdeti tünetek: Húgyrendszer:
csípő vizelet, gyakori vizelés, vizeléshez társuló fájdalom, zavaros vizelet
Általános tünetek:
étvágytalanság, hát fájdalom, láz, rossz közérzet
Has és emésztő rendszer:
hányinger, haspuffadás
Magatartás, felismerés, érzelem:
nyugtalanság és agitálás
Bőr- és bőralatti szövetek, köröm:
sápadtság
Gyógyszerek: Antibiotikum, csecsemőknél lehetőleg vénásan.
Alternatív gyógymódok:: Célszerű a fertőzés hátterében álló esetleges anatómiai rendellenességeket keresni, azokat sebészileg kezelni.
Meggyógyult:    igen
Rehabilitáció: Megfelelő kezelés hiányában súlyos állapot alakulhat ki, akár vérmérgezés is. A vesemedencéről veseállományra terjedő gyulladás a szövetek elhalását is okozhatja. Kezeléssel rendszerint néhány napon belül enyhülnek a tünetek, a beteg láztalanná válik, ennek ellenére az antibiotikum kezelést célszerű hosszabb ideig folytatni.

 1. Pajzsmirigy betegségek, hipo- és hipertireózis
  összesen 42 kórtörténet, legújabb: Csabyka33
 2. Méhgyulladás
  összesen 5 kórtörténet, legújabb: Rita0223

 1. Szent Lázár Megyei Kórház
  (15 db), legújabb: dudu2001@freemail.hu
 2. Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház-Rendelőintézet
  (33 db), legújabb: bárcsak