Farkastorok

A farkastorok (ajak-, állcsont- és szájpadhasadék) gyakori veleszületett fejlődési rendellenesség, melynek oka egyelőre ismeretlen. Hormonális, fertőzéses eredetű és genetikai okokat egyaránt feltételeznek. Az első nehézséget a szoptatás okozza, mivel a nyitott szájpadú csecsemő nem tudja létrehozni a szopáshoz szükséges vákuumot, ráadásul a táplálék könnyen az orrba jut, nagy a félrenyelés veszélye. Később a beszédfejlődésben jelentkeznek problémák. A szájpad-, állcsont- és ajakhasadék egymástól függetlenül önállóan is jelentkezhetnek, érintheti a hasadék csak a lágy-, vagy csak a keményszájpadot, vagy mindkettőt.

Eddigi bejegyzések

betegszoba.hu ( 60 éves nő ) Budapest , 180 kórtörténet | időpont: 2008. június 16. 23:49

Történet: A farkastorok (ajak-, állcsont- és szájpadhasadék) gyakori veleszületett fejlődési rendellenesség, melynek oka egyelőre ismeretlen. Hormonális, fertőzéses eredetű és genetikai okokat egyaránt feltételeznek. Az első nehézséget a szoptatás okozza, mivel a nyitott szájpadú csecsemő nem tudja létrehozni a szopáshoz szükséges vákuumot, ráadásul a táplálék könnyen az orrba jut, nagy a félrenyelés veszélye. Később a beszédfejlődésben jelentkeznek problémák. A szájpad-, állcsont- és ajakhasadék egymástól függetlenül önállóan is jelentkezhetnek, érintheti a hasadék csak a lágy-, vagy csak a keményszájpadot, vagy mindkettőt.
Kezdeti tünetek: Beszéd, hang:
beszédfejlődés késése, dünnyödő hangszín, nehezen érthető beszéd, orrhangzós beszéd
Szájüreg:
fogazati, rágási rendellenességek
Fül, orr, gége:
hallászavar, középfülgyulladásra való hajlam
Has és emésztő rendszer:
táplálás nehezítettsége (csecsemőknél), táplálék ürülése az orrból, a táplálék félrenyelése
Alternatív gyógymódok:: Sebészi kezelés több ülésben, végső korrekció 16-18 éves korban. A csecsemő táplálása. Logopédiai kezelés, fogszabályzás.
Meggyógyult:    igen
Rehabilitáció: Iskoláskorra rendszerint sikerül helyreállítani a légzést, hallást, hangképzést, rágási funkciót, valamint a megjelenést, ám bizonyos korrekciós műtétekre még a fiatal felnőtt korig szükség lehet.

  1. Méhgyulladás
    összesen 5 kórtörténet, legújabb: Rita0223
  2. Aranyér
    összesen 9 kórtörténet, legújabb: Nemeth_Agi