Ewing-szarkóma

A Ewing-szarkóma a csont gyermekeket érintő rosszindulatú daganata. A gyermekkor folyamán bármikor kialakulhat, de általában serdülőkorban, a csontok gyors növekedése idején jelentkezik. Afroamerikai, afrikai és kínai gyermeknél ritka. A szervezetben bárhol előfordulhat, általában a kar, láb hosszú csöves csontjait, a medencét, vagy a mellkast érinti, koponyacsontból is kiindulhat. A tünetek szegényesek, többnyire a tumor helyén fellépő fájdalom hívja fel a figyelmet a problémára. Csonttörés is előfordulhat. Sajnos a felfedezéskor a betegek egyharmadában már áttét is jelen van. A kórjóslat a tumor helyétől és az áttétképződéstől függ. Legjobb eredmény a kombinált kemo-sugár és sebészi terápiától várható.

Eddigi bejegyzések

betegszoba.hu ( 60 éves nő ) Budapest , 180 kórtörténet | időpont: 2008. június 18. 19:54

Történet: A Ewing-szarkóma a csont gyermekeket érintő rosszindulatú daganata. A gyermekkor folyamán bármikor kialakulhat, de általában serdülőkorban, a csontok gyors növekedése idején jelentkezik. Afroamerikai, afrikai és kínai gyermeknél ritka. A szervezetben bárhol előfordulhat, általában a kar, láb hosszú csöves csontjait, a medencét, vagy a mellkast érinti, koponyacsontból is kiindulhat. A tünetek szegényesek, többnyire a tumor helyén fellépő fájdalom hívja fel a figyelmet a problémára. Csonttörés is előfordulhat.
Kezdeti tünetek: Ideg-, csont- és izomrendszer:
csont duzzanata, csontfájdalom
Általános tünetek:
láz
Gyógyszerek: Kemoterápia (ciclofoszfamid, vinkrisztin, daktinomicin, doxorubicin, ifoszfamid, etopozid).
Alternatív gyógymódok:: A kemoterápiát általában besugárzással és az elsődleges daganat sebészi eltávolításával egészítik ki.
Meggyógyult:    igen
Rehabilitáció: Áttétet más csontokban, illetve a tüdőben kell keresni. Sajnos a felfedezéskor a betegek egyharmadában már áttét is jelen van. A kórjóslat a tumor helyétől és az áttétképződéstől függ. Legjobb eredmény a kombinált kemo-sugár és sebészi terápiától várható.

  1. Méhgyulladás
    összesen 5 kórtörténet, legújabb: Rita0223
  2. Aranyér
    összesen 9 kórtörténet, legújabb: Nemeth_Agi