Bölcsőhalál

A bölcsőhalál (csecsemőkori hirtelen halál) az egy éves kor előtt bekövetkező, tisztázatlan okú hirtelen halál. Az oka utólagos vizsgálattal, boncolással sem derül ki. Legtöbbször alvás közben következik be, addig látszólag egészségesnek tűnő babáknál. Számos okot feltételeznek a jelenség hátterében, ilyenek a gombával, baktériummal fertőzött matrac, a hasonfekvés, kóros reflexek a gyomortartalom refluxa esetén, passzív dohányzás, hátrányos helyzet. Valószínűsítik az agytörzs fejletlenségét, mely miatt a baba nem ébred fel, ha alvás közben nem kap valami miatt levegőt.

Eddigi bejegyzések

betegszoba.hu ( 59 éves nő ) Budapest , 180 kórtörténet | időpont: 2008. június 18. 23:31

Történet: A bölcsőhalál (csecsemőkori hirtelen halál) az egy éves kor előtt bekövetkező, tisztázatlan okú hirtelen halál. Az oka utólagos vizsgálattal, boncolással sem derül ki. Legtöbbször alvás közben következik be, addig látszólag egészségesnek tűnő babáknál. Számos okot feltételeznek a jelenség hátterében, ilyenek a gombával, baktériummal fertőzött matrac, a hasonfekvés, kóros reflexek a gyomortartalom refluxa esetén, passzív dohányzás, hátrányos helyzet. Valószínűsítik az agytörzs fejletlenségét, mely miatt a baba nem ébred fel, ha alvás közben nem kap valami miatt levegőt.
Kezdeti tünetek: Ideg-, csont- és izomrendszer:
izomtónus elvesztése, mozgás, légzés, hangadás nem észlelhető
Alternatív gyógymódok:: Célszerű a csecsemőket babafigyelővel felszerelt szobában altatni, és probléma esetén az újraélesztést haladéktalanul megkezdeni.
Meggyógyult:    nem

 1. Méhgyulladás
  összesen 5 kórtörténet, legújabb: Rita0223
 2. Aranyér
  összesen 9 kórtörténet, legújabb: Nemeth_Agi

 1. Toldy Ferenc Kórház-Rendelőintézet
  (19 db), legújabb: Orsiorsi
 2. Semmelweis I. sz. Belgyógyászati Klinika
  (10 db), legújabb: Ttrish