Vérhas

A betegség kórokozói a Shigella baktériumok. Jellemzően nyáron és ősszel előforduló, gyakran gyerekeket érintő megbetegedésről van szó. A fertőzés forrása a beteg, illetve esetleg a kórokozót még ürítő már gyógyult személy, de terjedhet fertőzött élelmiszerrel és vízzel is. Hirtelen kezdet, drámai, ám gyors lefolyás jellemzi. Megelőzés a higiénés szabályok betartásával. Szövődményként bélperforáció, bélvérzés, másodlagos bakteriális fertőzés, vérvesztés, ideg-, ízületi gyulladás, szívizomgyulladás fordulhat elő.

Eddigi bejegyzések

betegszoba.hu ( 59 éves nő ) Budapest , 180 kórtörténet | időpont: 2008. június 11. 18:58

Történet: A betegség kórokozói a Shigella baktériumok. Jellemzően nyáron és ősszel előforduló, gyakran gyerekeket érintő megbetegedésről van szó. A fertőzés forrása a beteg, illetve esetleg a kórokozót még ürítő már gyógyult személy, de terjedhet fertőzött élelmiszerrel és vízzel is. Hirtelen kezdet, drámai, ám gyors lefolyás jellemzi. Megelőzés a higiénés szabályok betartásával.
Kezdeti tünetek: Általános tünetek:
étvágytalanság, fáradtság, fejfájás, fogyás, hidegrázás, láz, rossz közérzet
Has és emésztő rendszer:
hányás, hányinger, has nyomásérzékenysége, hasi görcsök, hasmenés, haspuffadás, széklet inkontinencia, szurokszéklet (fekete széklet), véres-nyákos széklet
Bőr- és bőralatti szövetek, köröm:
sápadtság
Gyógyszerek: Antibiotikumok, görcsoldók.
Alternatív gyógymódok:: A beteget el kell különíteni, a folyadékpótlás létfontosságú, történhet intravénásan.
Meggyógyult:    igen
Rehabilitáció: Szövődményként bélperforáció, bélvérzés, másodlagos bakteriális fertőzés, vérvesztés, ideg-, ízületi gyulladás, szívizomgyulladás fordulhat elő.

 1. Méhgyulladás
  összesen 5 kórtörténet, legújabb: Rita0223
 2. Aranyér
  összesen 9 kórtörténet, legújabb: Nemeth_Agi

 1. Toldy Ferenc Kórház-Rendelőintézet
  (19 db), legújabb: Orsiorsi
 2. Semmelweis I. sz. Belgyógyászati Klinika
  (10 db), legújabb: Ttrish