Vérhas

A betegség kórokozói a Shigella baktériumok. Jellemzően nyáron és ősszel előforduló, gyakran gyerekeket érintő megbetegedésről van szó. A fertőzés forrása a beteg, illetve esetleg a kórokozót még ürítő már gyógyult személy, de terjedhet fertőzött élelmiszerrel és vízzel is. Hirtelen kezdet, drámai, ám gyors lefolyás jellemzi. Megelőzés a higiénés szabályok betartásával. Szövődményként bélperforáció, bélvérzés, másodlagos bakteriális fertőzés, vérvesztés, ideg-, ízületi gyulladás, szívizomgyulladás fordulhat elő.

Eddigi bejegyzések

betegszoba.hu ( 60 éves nő ) Budapest , 180 kórtörténet | időpont: 2008. június 11. 18:58

Történet: A betegség kórokozói a Shigella baktériumok. Jellemzően nyáron és ősszel előforduló, gyakran gyerekeket érintő megbetegedésről van szó. A fertőzés forrása a beteg, illetve esetleg a kórokozót még ürítő már gyógyult személy, de terjedhet fertőzött élelmiszerrel és vízzel is. Hirtelen kezdet, drámai, ám gyors lefolyás jellemzi. Megelőzés a higiénés szabályok betartásával.
Kezdeti tünetek: Általános tünetek:
étvágytalanság, fáradtság, fejfájás, fogyás, hidegrázás, láz, rossz közérzet
Has és emésztő rendszer:
hányás, hányinger, has nyomásérzékenysége, hasi görcsök, hasmenés, haspuffadás, széklet inkontinencia, szurokszéklet (fekete széklet), véres-nyákos széklet
Bőr- és bőralatti szövetek, köröm:
sápadtság
Gyógyszerek: Antibiotikumok, görcsoldók.
Alternatív gyógymódok:: A beteget el kell különíteni, a folyadékpótlás létfontosságú, történhet intravénásan.
Meggyógyult:    igen
Rehabilitáció: Szövődményként bélperforáció, bélvérzés, másodlagos bakteriális fertőzés, vérvesztés, ideg-, ízületi gyulladás, szívizomgyulladás fordulhat elő.

 1. Pánikbetegség
  összesen 120 kórtörténet, legújabb: Kittipang00
 2. Pajzsmirigy betegségek, hipo- és hipertireózis
  összesen 42 kórtörténet, legújabb: Csabyka33

 1. Szent Borbála Kórház
  (47 db), legújabb: Tim99
 2. Kaposi Mór Oktató Kórház Mosdósi Telephely
  (14 db), legújabb: gyurcsek