Trichomoniázis

A kórokozó a Trichomonas vaginalis, parazita. Leggyakrabban a 16-35 év közötti nőket érinti, de férfiaknál is okozhat tüneteket. Elsősorban nemi érintkezéssel terjed, ám uszodákban is el lehet kapni. A megelőzés a monogám kapcsolat, illetve az óvszerhasználat. A férfiaknál súlyos esetben prosztata-, valamint mellékheregyulladás alakulhat ki, bár esetükben a fertőzés renszerint tünetmentesen zajlik, és néhány hét alatt el is múlik. A nőknél hosszabb ideig fennálló fertőzés esetén méhnyakelváltozás fordulhat elő. A trichomoniasis fokozza a HIV-fertőződés esélyét.

Eddigi bejegyzések

betegszoba.hu ( 60 éves nő ) Budapest , 180 kórtörténet | időpont: 2008. június 10. 18:19

Történet: A kórokozó a Trichomonas vaginalis, parazita. Leggyakrabban a 16-35 év közötti nőket érinti, de férfiaknál is okozhat tüneteket. Elsősorban nemi érintkezéssel terjed, ám uszodákban is el lehet kapni. A megelőzés a monogám kapcsolat, illetve az óvszerhasználat.
Kezdeti tünetek: Ivarszervek:
égő érzés ejakuláció után, fájdalmas közösülés, hüvelyviszketés, külső nemi szervek duzzanata, viszketés, zöldessárga, habos, bűzös hüvelyváladék
Húgyrendszer:
húgycső váladékozás, húgycsőviszketés
Gyógyszerek: Metronidazol. (Szedése alatt tilos az alkoholfogyasztás!)
Alternatív gyógymódok:: A kezelés befejeztéig kerülni kell a nemi érintkezést. A partner akkor is kezelendő, ha nincsenek tünetei.
Meggyógyult:    igen
Rehabilitáció: A férfiaknál súlyos esetben prosztata-, valamint mellékheregyulladás alakulhat ki, bár esetükben a fertőzés renszerint tünetmentesen zajlik, és néhány hét alatt el is múlik. A nőknél hosszabb ideig fennálló fertőzés esetén méhnyakelváltozás fordulhat elő. A trichomoniasis fokozza a HIV-fertőződés esélyét.

 1. Pajzsmirigy betegségek, hipo- és hipertireózis
  összesen 42 kórtörténet, legújabb: Csabyka33
 2. Méhgyulladás
  összesen 5 kórtörténet, legújabb: Rita0223

 1. Szent Lázár Megyei Kórház
  (15 db), legújabb: dudu2001@freemail.hu
 2. Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház-Rendelőintézet
  (33 db), legújabb: bárcsak