Toxoplazmózis

A betegséget a Toxoplasma gondii okozza, mely mind az emberekben, mind számos madár és állatfajban világszerte gyakori. Az emberi fertőződés létrejöhet vérátömlesztés, szervátültetés során, a macska ürülék nem megfelelő kezelése miatt, fertőzött föld fogyasztása után, illetve nyers, vagy nem megfelelően elkészített bárány-, sertés-, vagy marhahús fogyasztását követően. A Toxoplasmosis rendszerint a gyenge immunrendszerű betegekben (pl. AIDS-esek) okoz tüneteket. A terhesség alatti fertőzés károsíthatja a magzat fejlődését, és súlyos fejlődési rendellenességekhez vezethet, amit összefoglaló néven kongenitális toxoplasmosisnak hívnak.

Eddigi bejegyzések

irén0708 ( 48 éves nő ) Zichyújfalu , 1 kórtörténet | időpont: 2010. szeptember 5. 18:26

Történet: 2004-ben diagnosztizáltak toxoplasmosist, kezeltek Dalacinnal. Egy év múlva megint pozitív lett a véreredményem toxoplasmára. Megint kaptam antibiotikumokat. Nem lettem jobban, látótér kiesés, homályos látás, izomgyengeség, fejfájás és még sorolhatnám. Ekkor a nyakamból egy nyirokcsomót távolítottak eL szövettan céljából, ami megerősítette a toxoplasmát. Most 2010-ben megint toxoplasmás vagyok. A szememben, a szem látóidegén és az agyban gyulladásos góc maradványok vannak. 4hónapja nem várom, hogy kapjak valami gyógyszert, de tanácstalanok. Az állapotom rosszabbodott.
Kezdeti tünetek: Általános tünetek:
a halánték vagy az állkapocs duzzanata, arcduzzanat, éjszakai izzadás, fáradtság, fényérzékenység, fül fájdalom, hidegrázás, izomfájdalom
Szem:
a szemhéj fájdalmas duzzanata, égő szem, erős csillogás látásproblémát okoz, különösen éjszakai vezetésnél, homályos látás, kancsalság, könnyezés, szemszárazság, szemviszketés, véreres szem
Ideg-, csont- és izomrendszer:
alsó végtagok duzzanata, csontfájdalom, egyes izomcsoport(ok) mozgatásának nehézsége, éles, villámcsapásszerű, nyilalló fájdalom az arcon (általában csak egyik oldalon, szem körül, állon), izomgyengeség, szédülés, zsibbadás
Fül, orr, gége:
fülfájás
Has és emésztő rendszer:
hányinger, hasi görcsök
Kórház, rendelő: Fejér Megyei Szent György Kórház (Fejér megye, Székesfehérvár)
Gyógyszerek: Dalacin
Alternatív gyógymódok:: Makrobiotika, Homeopátia, Reflexológia,
Meggyógyult:    nem

Szilvi86 ( 32 éves nő ) Raposka , 11 kórtörténet | időpont: 2008. július 25. 14:28

Kezdeti tünetek: Általános tünetek:
általános állapotromlás, éjszakai izzadás, étvágytalanság, fáradtság, hidegrázás, levertség
Későbbi tünetek: Általános tünetek:
álmatlanság, fogyás, gyengeség (fizikai), megfázásos tünetek
Gyógyszerek: semmi, magától elmúlt
Meggyógyult:    nem

betegszoba.hu ( 59 éves nő ) Budapest , 180 kórtörténet | időpont: 2008. június 10. 18:09

Történet: A betegséget a Toxoplasma gondii okozza, mely mind az emberekben, mind számos madár és állatfajban világszerte gyakori. Az emberi fertőződés létrejöhet vérátömlesztés, szervátültetés során, a macska ürülék nem megfelelő kezelése miatt, fertőzött föld fogyasztása után, illetve nyers, vagy nem megfelelően elkészített bárány-, sertés-, vagy marhahús fogyasztását követően. A Toxoplasmosis rendszerint a gyenge immunrendszerű betegekben (pl. AIDS-esek) okoz tüneteket.
A terhesség alatti fertőzés károsíthatja a magzat fejlődését, és súlyos fejlődési rendellenességekhez vezethet, amit összefoglaló néven kongenitális toxoplasmosisnak hívnak.
Kezdeti tünetek: Általános tünetek:
fejfájás, izomfájdalom, láz, nyirokcsomó-megnagyobbodás, rossz közérzet, torokfájás, zavartság
Ideg-, csont- és izomrendszer:
görcsök
Szem:
homályos látás
Gyógyszerek: Tünetmentes esetben nincs szükség kezelésre. Egyébként malária elleni szereket és antibiotikumokat alkalmaznak. Az AIDS-es betegeknél hosszú ideig szükséges a kezelést folytatni.
Alternatív gyógymódok:: Terhes nők kerüljék a macskákkal való érintkezést.
Meggyógyult:    igen
Rehabilitáció: Egészséges immunrendszerű egyénekben a betegség rendszerint nem jár szövődményekkel. Az újszülötteknél vakság, illetve későbbi tanulási nehézségek fordulhatnak elő. Immungyenge betegekben a fertőzés szétterjedése fenyeget, ami halálos lehet.

 1. Méhgyulladás
  összesen 5 kórtörténet, legújabb: Rita0223
 2. Aranyér
  összesen 9 kórtörténet, legújabb: Nemeth_Agi

 1. Toldy Ferenc Kórház-Rendelőintézet
  (19 db), legújabb: Orsiorsi
 2. Semmelweis I. sz. Belgyógyászati Klinika
  (10 db), legújabb: Ttrish