Rubeola (rózsahimlő)

A betegséget vírusfertőzés okozza, mely a levegőben, illetve közvetlen kontaktus útján terjed. A terhesség során a magzat is fertőződhet, és ha az első három hónap során történik a fertőzés, súlyos születési rendellenességekhez, ún. kongenitális rubeola szindrómához (süketség, szellemi visszamaradottság, szürkehályog, kisméretű koponya, szívfejlődési rendellenességek) vezethet. Ai vírusfertőzés vetélést és halvaszületést is előidézhet. A gyermekek és felnőttek rózsahimlője rendszerint enyhe lefolyású. Rendszerint enyhe lefolyású betegség, mely csak a terhesség során megfertőződött magzatokra veszélyes. Esetleges szövődményként agyvelőgyulladás, középfülgyulladás és átmeneti ízületi gyulladás léphet fel.

Eddigi bejegyzések

betegszoba.hu ( 60 éves nő ) Budapest , 180 kórtörténet | időpont: 2008. június 10. 17:42

Történet: A betegséget vírusfertőzés okozza, mely a levegőben, illetve közvetlen kontaktus útján terjed. A terhesség során a magzat is fertőződhet, és ha az első három hónap során történik a fertőzés, súlyos születési rendellenességekhez, ún. kongenitális rubeola szindrómához (süketség, szellemi visszamaradottság, szürkehályog, kisméretű koponya, szívfejlődési rendellenességek) vezethet. Ai vírusfertőzés vetélést és halvaszületést is előidézhet. A gyermekek és felnőttek rózsahimlője rendszerint enyhe lefolyású.
Kezdeti tünetek: Bőr- és bőralatti szövetek, köröm:
bőrkiütés, bőrpír
Általános tünetek:
fejfájás, izomfájdalom, izületi fájdalom, láz, rossz közérzet, vérzékenység
Keringés és légzés:
orrfolyás
Szem:
szemgyulladás, véreres szem
Gyógyszerek: Nincs specifikus kezelés. Az acetaminophen csökkenti a lázat. A kongenitális rubeola szindróma kezelése az érintett szervek elváltozásaitól függ.
Alternatív gyógymódok:: Megbízható és hatékony védőoltás áll rendelkezésre a megelőzéshez. Különösen terhes nők számára fontos a vírus elkerülése.
Meggyógyult:    igen
Rehabilitáció: Rendszerint enyhe lefolyású betegség, mely csak a terhesség során megfertőződött magzatokra veszélyes. Esetleges szövődményként agyvelőgyulladás, középfülgyulladás és átmeneti ízületi gyulladás léphet fel.

 1. Pajzsmirigy betegségek, hipo- és hipertireózis
  összesen 42 kórtörténet, legújabb: Csabyka33
 2. Méhgyulladás
  összesen 5 kórtörténet, legújabb: Rita0223

 1. Szent Lázár Megyei Kórház
  (15 db), legújabb: dudu2001@freemail.hu
 2. Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház-Rendelőintézet
  (33 db), legújabb: bárcsak