Mononukleózis

A betegség gyakran nyállal terjed, és mivel elsősorban a tinédzserkorosztályt érinti, \"kissing disease\" néven is ismert. A kórokozó leggyakrabban az EBV (Epstein-Barr vírus). Szövődményként másodlagos bakteriális fertőzés léphet fel, mely torokgyulladást okoz. A lép megnagyobbodás lépszakadással fenyegethet, és ideggyógyászati komplikációk is előfordulhatnak (pl.: agyhártyagyulladás, görcsök). A 35 év feletti betegeknél májgyulladás léphet fel sárgasággal, illetve a betegség esetenként a herékre terjedve heregyulladást okoz. Immungyengeségben szenvedő betegeknél akár halálhoz is vezethet.

Eddigi bejegyzések

betegszoba.hu ( 59 éves nő ) Budapest , 180 kórtörténet | időpont: 2008. június 10. 17:32

Történet: A betegség gyakran nyállal terjed, és mivel elsősorban a tinédzserkorosztályt érinti, "kissing disease" néven is ismert. A kórokozó leggyakrabban az EBV (Epstein-Barr vírus).
Kezdeti tünetek: Magatartás, felismerés, érzelem:
aluszékonyság
Bőr- és bőralatti szövetek, köröm:
bőrkiütés, csalánkiütés
Általános tünetek:
étvágytalanság, fáradtság, fejfájás, fényérzékenység, izomfájdalom, láz, mellkasi fájdalom, nyirokcsomó-megnagyobbodás, rossz közérzet, torokfájás
Ideg-, csont- és izomrendszer:
izommerevség, tarkókötöttség
Keringés és légzés:
köhögés, légszomj, orrvérzés, szapora szívműködés
Has és emésztő rendszer:
lépmegnagyobbodás, sárgaság
Gyógyszerek: Súlyos tünetek esetén szteroid. Tüneti kezelésként: acetaminophen, vagy ibuprofen (láz, fájdalom).
Alternatív gyógymódok:: 2-4 hét alatt többnyire magától gyógyul. Specifikus terápia nem áll rendelkezésre. Ágynyugalom, nagy mennyiséfű folyadékfogyasztás.
Meggyógyult:    igen
Rehabilitáció: Szövődményként másodlagos bakteriális fertőzés léphet fel, mely torokgyulladást okoz. A lép megnagyobbodás lépszakadással fenyegethet, és ideggyógyászati komplikációk is előfordulhatnak (pl.: agyhártyagyulladás, görcsök). A 35 év feletti betegeknél májgyulladás léphet fel sárgasággal, illetve a betegség esetenként a herékre terjedve heregyulladást okoz. Immungyengeségben szenvedő betegeknél akár halálhoz is vezethet.

 1. Méhgyulladás
  összesen 5 kórtörténet, legújabb: Rita0223
 2. Aranyér
  összesen 9 kórtörténet, legújabb: Nemeth_Agi

 1. Toldy Ferenc Kórház-Rendelőintézet
  (19 db), legújabb: Orsiorsi
 2. Semmelweis I. sz. Belgyógyászati Klinika
  (10 db), legújabb: Ttrish