Kandidiázis (candida)

A betegséget a Candida albicans nevű gomba okozza, mely normálisan is megtalálható a szervezetben, ám különböző tényezők (immungyengeség, stressz, hormonális hatások, szteroidok) hatására túlzott mértékben elszaporodik, és különböző szervrendszereket támad meg. Elsősorban a szájüreg és a nemi szervek betegednek meg, ám különösen AIDS-es betegekben fennáll a veszélye a súlyos, egész szervezetet (központi idegrendszer, szív, szem, vizeletelvezető rendszer) érintő gombafertőzésnek is. A diagnózis igen nehéz a tünetek változatossága miatt, ezért a kezelés többnyire késik, és hosszadalmas. A gyógyszereken kívül szükség van szénhidrátmentes diétára, méregtelenítésre is. Fontos a megfelelő folyadékbevitel is.

Eddigi bejegyzések

betegszoba.hu ( 59 éves nő ) Budapest , 180 kórtörténet | időpont: 2008. június 11. 18:45

Történet: A betegséget a Candida albicans nevű gomba okozza, mely normálisan is megtalálható a szervezetben, ám különböző tényezők (immungyengeség, stressz, hormonális hatások, szteroidok) hatására túlzott mértékben elszaporodik, és különböző szervrendszereket támad meg. Elsősorban a szájüreg és a nemi szervek betegednek meg, ám különösen AIDS-es betegekben fennáll a veszélye a súlyos, egész szervezetet (központi idegrendszer, szív, szem, vizeletelvezető rendszer) érintő gombafertőzésnek is.
Kezdeti tünetek: Általános tünetek:
álmatlanság, fáradtság, fejfájás, hajhullás, izomfájdalom, izületi fájdalom, rossz közérzet
Bőr- és bőralatti szövetek, köröm:
bőr viszketés
Magatartás, felismerés, érzelem:
hangulatingadozás, memóriazavar
Has és emésztő rendszer:
hasmenés, haspuffadás, székrekedés, szellentés
Ivarszervek:
hüvelyviszketés
Szájüreg:
szájpenész
Gyógyszerek: Nystatin (paszta, krém, csepp, tabletta, vagy por), amphotericin, fluconazol.
Alternatív gyógymódok:: A diagnózis igen nehéz a tünetek változatossága miatt, ezért a kezelés többnyire késik, és hosszadalmas. A gyógyszereken kívül szükség van szénhidrátmentes diétára, méregtelenítésre is. Kezelni kell az esetleges alapbetegséget is, mely az immunrendszer gyengeségét előidézte. Fontos a megfelelő folyadékbevitel is.
Meggyógyult:    igen
Rehabilitáció: Az egész szervezetet érintő kandidiázis halálozása még megfelelő kezelés mellett is eléri az 50 százalékot.

 1. Méhgyulladás
  összesen 5 kórtörténet, legújabb: Rita0223
 2. Aranyér
  összesen 9 kórtörténet, legújabb: Nemeth_Agi

 1. Toldy Ferenc Kórház-Rendelőintézet
  (19 db), legújabb: Orsiorsi
 2. Semmelweis I. sz. Belgyógyászati Klinika
  (10 db), legújabb: Ttrish