Járványos májgyulladás (Hepatitis A)

A járványos májgyulladást a Hepatitis A vírus okozza, mely fertőzött étellel, vízzel, vagy fertőzött személlyel való érintkezés útján terjed. 15-45 napos lappangás után jelentkeznek a tünetek, de a fertőzött személy már az előtt is üríti a kórokozót a széklettel. Kockázati tényezőnek számít, ha valaki ápolási otthonban él, vagy a családban előfordult a betegség, intravénás droghasználat, illetve ázsiai, valamint dél- vagy közép-amerikai kirándulás. A hepatitis A a májgyulladások legenyhébb formája, el kell különíteni a B, C, D, és E vírusfertőzésektől. Megelőzése a higiénés szabályok betartásával lehetséges, illetve rendelkezésre áll védőoltás is.

Eddigi bejegyzések

betegszoba.hu ( 60 éves nő ) Budapest , 180 kórtörténet | időpont: 2008. június 10. 15:22

Történet: A járványos májgyulladást a Hepatitis A vírus okozza, mely fertőzött étellel, vízzel, vagy fertőzött személlyel való érintkezés útján terjed. 15-45 napos lappangás után jelentkeznek a tünetek, de a fertőzött személy már az előtt is üríti a kórokozót a széklettel. Kockázati tényezőnek számít, ha valaki ápolási otthonban él, vagy a családban előfordult a betegség, intravénás droghasználat, illetve ázsiai, valamint dél- vagy közép-amerikai kirándulás.
A hepatitis A a májgyulladások legenyhébb formája, el kell különíteni a B, C, D, és E vírusfertőzésektől.
Megelőzése a higiénés szabályok betartásával lehetséges, illetve rendelkezésre áll védőoltás is.
Kezdeti tünetek: Bőr- és bőralatti szövetek, köröm:
bőr viszketés
Általános tünetek:
étvágytalanság, fáradtság, láz
Has és emésztő rendszer:
hányás, hányinger, sárgaság, világos - agyagszerű - széklet
Húgyrendszer:
sötét színű vizelet
Gyógyszerek: Nincs speciális kezelés.
Alternatív gyógymódok:: Ágynyugalom a betegség kezdetén ajánlott. Az alkohol és egyéb májkárosító anyagok kerülése, beleértve az acetaminophent is. A zsíros ételek hányást okozhatnak, ezért ezeket is jobb kerülni a heveny fázis alatt.
Meggyógyult:    igen
Rehabilitáció: Nem válik idültté, a betegek 85 százaléka három hónapon belül meggyógyul, hat hónapon belül pedig 88 százalék a gyógyulási arány. Nagyon ritkán előfordulhat fulmináns lefolyású májgyulladás, ami halálos lehet.

 1. Pajzsmirigy betegségek, hipo- és hipertireózis
  összesen 42 kórtörténet, legújabb: Csabyka33
 2. Méhgyulladás
  összesen 5 kórtörténet, legújabb: Rita0223

 1. Szent Lázár Megyei Kórház
  (15 db), legújabb: dudu2001@freemail.hu
 2. Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház-Rendelőintézet
  (33 db), legújabb: bárcsak