Campylobacteriózis

A betegséget a Campylobacter jejuni nevű baktérium okozza. Ez a baktérium felelős az utazók hasmenésének egy részéért is. A baktérium szennyezett étellel, itallal, nyers baromfival, pasztőrizálatlan tejjel terjedhet. Lappangási ideje 2-4 nap, a tünetek egy hétig tartanak. Oda kell figyelni a folyadékpótlásra, sok folyadékot kell inni. Akik diuretikumot szednek oda kell figyelni, kérje ki orvosa tanácsát, hogya gyógyszer szedését abbahagyhatja-e míg elmúlik a hasmenés.

Eddigi bejegyzések

doktor ( 43 éves férfi ) Budapest , 24 kórtörténet | időpont: 2008. május 28. 10:09

Történet: A betegséget a Campylobacter jejuni nevű baktérium okozza. Ez a baktérium felelős az utazók hasmenésének egy részéért is. A baktérium szennyezett étellel, itallal, nyers baromfival, pasztőrizálatlan tejjel terjedhet. Lappangási ideje 2-4 nap, a tünetek egy hétig tartanak.
Kezdeti tünetek: Has és emésztő rendszer:
hasi görcsök, hasmenés
Általános tünetek:
láz
Gyógyszerek: Általában magától gyógyul, nincs szükség gyógyszerekre. Kiszáradás esetén (gyermekeknél) szükség lehet infúzióra.
Alternatív gyógymódok:: Oda kell figyelni a folyadékpótlásra, sok folyadékot kell inni. Akik diuretikumot szednek oda kell figyelni, kérje ki orvosa tanácsát, hogya gyógyszer szedését abbahagyhatja-e míg elmúlik a hasmenés.
Meggyógyult:    igen

 1. Méhgyulladás
  összesen 5 kórtörténet, legújabb: Rita0223
 2. Aranyér
  összesen 9 kórtörténet, legújabb: Nemeth_Agi

 1. Toldy Ferenc Kórház-Rendelőintézet
  (19 db), legújabb: Orsiorsi
 2. Semmelweis I. sz. Belgyógyászati Klinika
  (10 db), legújabb: Ttrish