Álomkór

Az álomkórnak két típusa van: a gyors (egy éven belüli) lefolyású kelet-afrikai és a lassú (két-hat év alatt lezajló) nyugat-afrikai. Az elõbbit az állati ostoros egysejtûek közé tartozó Trypanosoma brucei rhodesiense okozza, amelyet jobbára a gyilkos csecselégy (Glossina morsitans) terjeszt, míg az utóbbinak a T. b. gambiense a kórokozója, s ennek az álomkórcsecselégy (G. palpalis) a legismertebb közvetítõje. Az ember vérében élõsködõ, onnan az agygerincvelõi folyadékba és a központi idegrendszerbe is eljutó álomkórostoros három fejlõdési folyamata a csecselégy belében és nyálmirigyében megy végbe (lásd az ábrát), s a fertõzésre képes egysejtû a vért szívó rovar nyálával oltódik be az ember érrendszerébe.

Eddigi bejegyzések

betegszoba.hu ( 60 éves nő ) Budapest , 180 kórtörténet | időpont: 2008. június 11. 18:26

Történet: A betegséget a cecelégy csípésével terjedő Trypanosoma brucei parazita okozza. Afrika szub-szaharai részén endémiás. A kezdeti nem jellegzetes tünetek (láz, fejfájás, ízületi fájdalom, nyirokcsomómegnagyobbodás) megjelenése után vérszegénység, hormonzavarok, vese- és szívproblémák léphetnek fel. Ha a parazita eléri az idegrendszert, súlyos, maradandó károsodást okozhat. A rovarcsípésen kívül terjedhet szexuális úton, anyáról gyermekre és vérátömlesztéssel is.
Kezdeti tünetek: Általános tünetek:
álmatlanság, fáradtság, fejfájás, izületi fájdalom, láz, nyirokcsomó-megnagyobbodás, zavartság
Magatartás, felismerés, érzelem:
aluszékonyság, kóma
Gyógyszerek: Vénás pentamidin, suramin és eflornithine. Második fázisban intravénás melarsoprol.
Alternatív gyógymódok:: A betegeket két éven át félévente lumbálpunkcióval kell ellenőrizni a kiújulás veszélye miatt. A megelőzés a terjesztő cecelégy irtásával lehetséges.
Meggyógyult:    igen
Rehabilitáció: Kezelés nélkül 100 százalékban halálos betegség. A halált az idegrendszer érintettsége okozza, először inszomnia, majd egyre súlyosbodó mentális leépüléssel, mely végül kómához vezet.

 1. Pajzsmirigy betegségek, hipo- és hipertireózis
  összesen 42 kórtörténet, legújabb: Csabyka33
 2. Méhgyulladás
  összesen 5 kórtörténet, legújabb: Rita0223

 1. Szent Lázár Megyei Kórház
  (15 db), legújabb: dudu2001@freemail.hu
 2. Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház-Rendelőintézet
  (33 db), legújabb: bárcsak