Fitymaszűkület

A felnőttkori fitymaszűkület lehet veleszületett és szerzett. Enyhébb esetben a bőr a makkról még visszahúzható, de igen feszes, és gyakran heges gyűrű szorítja el a makkot. Ez fájdalmas, gyakran a feszülés miatt a bőr elrepedezik, visszatérő gyulladások forrása. Az elhanyagolt eseteknek következménye a sokszorosan gyakrabban előforduló pénisz ill. fitymarák. A gyerekeknél észlelt szűkület az esetek döntő többségében nem fitymaszűkület, hanem un. \"celluláris adhesió\", ez a bőr és a makk közötti tapadás, amit a szakember egy mozdulattal megold. A felnőttkori fitymaszűkület és gyulladás gyakran társul cukorbetegséghez, a műtét 20-30 perc alatt járóbetegként elvégezhető.

Eddigi bejegyzések

szabika2 ( 41 éves férfi ) Pécs , 3 kórtörténet | időpont: 2008. december 27. 15:04

Történet: Az esetek egy részében veleszületett rendellenesség, de lehet szerzett is, mely az élet bármely szakaszában kialakulhat.
Kezdeti tünetek: Ivarszervek:
a fityma nem húzható hátra, fájdalom merevedéskor, merevedési zavar
Gyógyszerek: Műtét: Az ún. "dorsalis incisio" vagyis a pénisz hátsó felszínén levő szűkületet okozó bőrgyűrű átvágása.
Alternatív gyógymódok:: A műtétet követő első héten a langyos kamillateás vagy Betadine-os lemosás naponta kétszer.
Meggyógyult:    igen
Rehabilitáció: A beavatkozások után érdemes betartani az egy hónapos tartózkodást a szexuális élettől, sportolástól. A műtéti heg 3-6 hónap múlva vékonyodik el.

betegszoba.hu ( 59 éves nő ) Budapest , 180 kórtörténet | időpont: 2008. június 18. 23:57

Történet: A fitymaszűkület lehet veleszületett, vagy szerzett. Születéskor a fityma még össze van tapadva a makkal, ez normális, nem is szabad erőltetni. Ez az összetapadás fokozatosan szűnik meg, ha mégsem, két éves kor körül javasolják a fityma hátrahúzását, de bármelyik életkorban elvégezhető. Veleszületett a fitymaszűkület, ha a fitymát sosem lehetett hátrahúzni. A szerzett esetek általában serdülőkor körül jelentkeznek, bőrbetegség miatt. Szerzett fitymaszűkületet okozhat a cukorbetegség rosszul kezelt esetben.
Kezdeti tünetek: Ivarszervek:
a fityma nem húzható hátra, fájdalom merevedéskor
Alternatív gyógymódok:: Sebészi kezelés (a fityma eltávolítása). Ha nincs összenövés, kisgyermekkorban még óvatosan otthon is leválaszható a fityma, fokozatosan.
Meggyógyult:    igen
Rehabilitáció: Ha a fitymán nem elég nagy a nyílás, vizeléskor problémát okozhat. Gondot jelenthet továbbá a fityma alatti rész fertőződése, gyulladása. A relatív fitymaszűkület esetén csak a merev péniszről nem húzható vissza a fityma, ilyenkor a közösülés fájdalmat okozhat.

 1. Méhgyulladás
  összesen 5 kórtörténet, legújabb: Rita0223
 2. Aranyér
  összesen 9 kórtörténet, legújabb: Nemeth_Agi

 1. Toldy Ferenc Kórház-Rendelőintézet
  (19 db), legújabb: Orsiorsi
 2. Semmelweis I. sz. Belgyógyászati Klinika
  (10 db), legújabb: Ttrish