Nemiszervek fejlődési rendellenességei

A nemi szervek fejlődési rendellenessége több szinten is kialakulhat, rendszerint a nemi hormonok kóros vérszintje okozza. A mellékvese nemihormon-termelő részének zavara, valamint kromoszóma-rendellenességek is okozhatnak fejlődési zavart. Előfordulhat, hogy az újszülött neme látszatra nehezen dönthető el, nemi szervei nem egyértelműen női, vagy férfi nemi szervek. Ha a genetikai nem egyértelmű, ún. ál-hermafroditizmusról van szó. A nem eldöntéséhez ilyenkor kromoszómavizsgálatra van szükség. A nemi szervek fejlődési rendellenességei közt szintén találni aplasiát (a szerv nem fejlődik ki), hipoplasiát (elégtelenül fejlődik), előfordulhat, hogy a szerv nem a megfelelő helyen fejlődik.

Eddigi bejegyzések

betegszoba.hu ( 60 éves nő ) Budapest , 180 kórtörténet | időpont: 2008. június 16. 21:16

Történet: A nemi szervek fejlődési rendellenessége több szinten is kialakulhat, rendszerint a nemi hormonok kóros vérszintje okozza. A mellékvese nemihormon-termelő részének zavara, valamint kromoszóma-rendellenességek is okozhatnak fejlődési zavart. Előfordulhat, hogy az újszülött neme látszatra nehezen dönthető el, nemi szervei nem egyértelműen női, vagy férfi nemi szervek. Ha a genetikai nem egyértelmű, ún. ál-hermafroditizmusról van szó. A nem eldöntéséhez ilyenkor kromoszómavizsgálatra van szükség. A nemi szervek fejlődési rendellenességei közt szintén találni aplasiát (a szerv nem fejlődik ki), hipoplasiát (elégtelenül fejlődik), előfordulhat, hogy a szerv nem a megfelelő helyen fejlődik.
Gyógyszerek: Hormonkezelés. Kis méretű hímvesszőn tesztoszteronkezeléssel lehet segíteni.
Alternatív gyógymódok:: Műtét.
Meggyógyult:    igen
Rehabilitáció: Fontos, hogy a gyermek nemét mielőbb eldöntsék a nevelés és önazonosság miatt. A korrekciós műtét később is ráér.

 1. Pajzsmirigy betegségek, hipo- és hipertireózis
  összesen 42 kórtörténet, legújabb: Csabyka33
 2. Méhgyulladás
  összesen 5 kórtörténet, legújabb: Rita0223

 1. Szent Lázár Megyei Kórház
  (15 db), legújabb: dudu2001@freemail.hu
 2. Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház-Rendelőintézet
  (33 db), legújabb: bárcsak