Húgyúti fejlődési rendellenességek

A húgyutakat változatos formában érinthetik a fejlődési rendellenességek. A leggyakoribbak mégis a vesemedence-húgyvezeték határán kialakuló szűkülületek (egyik vagy mindkét oldalon), a kettős, vagy osztott veseüregrendszer, vesemedence, húgyvezeték. Ezek az anatómiai eltérések többnyire vizeletpangást, következményesen visszatérő húgyúti fertőzéseket, húgyúti kövességet okoznak. A kezelés többnyire sebészi. A vesicoureteralis reflux is kialakulhat fejlődési rendellenességként.

Eddigi bejegyzések

hajnyi ( 40 éves nő ) Vác , 1 kórtörténet | időpont: 2008. július 25. 10:47

Történet: Sajnos nekem uréter szűkülettem volt ami fejlödési rendeleneség velem születet.A húgyvezeték útja összeszűkült és ezálltal a vesémben pangott a vízelett!Ezt úgy vettem észre hogy sürün jártam pisilni de nemjött csak cseppek,egyszer csak begörcsöltem iszonyatosan fájt a vesém!Elmentem a háziorvoshoz ott megvizsgálta a vízelettemet amiben talált eltérést,ezútán beutalt egy ultrahangra,ott találták a szűkülettet,majd vese festésre mentem,utána urologia,majd azonal műtöasztal mert úgy bevolt szűkülve,hogy a doki aztmondta 2-ét hét és leállt volna a vesém,ez a jobb felemen volt a ballon is van egy pici de aztmondta az nemfog tovább szűkülni elvileg!!!Borzaszto volt a műtét és a fájdalom,mikor hazamehettem 2-3 hétig csövel az oldalamon közlekedtem,majd 1-2 honap útán a belsö csövet szedték ki.Borzastó volt de ma már teljesen meggyógyultam és nincs gondom a vízelettemel!!!!!Azóta szültem és minden rendben volt és van!!!!!
Kezdeti tünetek: Húgyrendszer:
a húgyrendszert illető egyéb és nem meghatározott tünetek és jelek, a vizelet színének megváltozása, kevés vizelet
Későbbi tünetek: Húgyrendszer:
vizeletrekedés
Gyógyszerek: Nem!Műtéti beavatkozás volt szükséges.
Meggyógyult:    igen
Rehabilitáció: Kontrollok havonta,majd fél évente,majd évente.

betegszoba.hu ( 60 éves nő ) Budapest , 180 kórtörténet | időpont: 2008. július 18. 14:05

Történet: A húgyutakat változatos formában érinthetik a fejlődési rendellenességek. A leggyakoribbak mégis a vesemedence-húgyvezeték határán kialakuló szűkülületek (egyik vagy mindkét oldalon), a kettős, vagy osztott veseüregrendszer, vesemedence, húgyvezeték. Ezek az anatómiai eltérések többnyire vizeletpangást, következményesen visszatérő húgyúti fertőzéseket, húgyúti kövességet okoznak. A kezelés többnyire sebészi. A vesicoureteralis reflux is kialakulhat fejlődési rendellenességként.
Kezdeti tünetek: Húgyrendszer:
húgyúti fertőzések
Alternatív gyógymódok:: Sebészi kezelés.
Meggyógyult:    igen
Rehabilitáció: Kezeletlen esetben súlyos veseproblémákhoz vezethet, ezért a felismerés, a kezelés és a folyamatos kontroll elengedhetetlen.

 1. Pajzsmirigy betegségek, hipo- és hipertireózis
  összesen 42 kórtörténet, legújabb: Csabyka33
 2. Méhgyulladás
  összesen 5 kórtörténet, legújabb: Rita0223

 1. Szent Lázár Megyei Kórház
  (15 db), legújabb: dudu2001@freemail.hu
 2. Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház-Rendelőintézet
  (33 db), legújabb: bárcsak