Vastagbél-divertikulitis/divertikulosis

A divertikulózis kialakulásának az az oka, hogy a krónikus székrekedés miatt a salakanyagok felhalmozódnak a vastagbélben, a béltartalom feszíti, belülről nyomja a bélfalat. Ilyen esetben a béltartalom hosszabb ideig tartózkodik a vastagbélben, az áthaladási és várakozási idő megnyúlik, a széklet besűrűsödik, víztartalma, képlékenysége csökken. A kemény széklet kiürítése erőlködéssel jár, ami nagymértékben növeli a nyomást. A bélfalra nehezedő extrém nyomásnak a vastagbél gyenge izomzata helyenként nem tud ellenállni, elvékonyodik és az izomréteg gyenge pontjait áttöri a feszítés. Az izomrostok között a nyálkahártya kiboltosul, és létrejönnek a nyálkahártya zsákszerű kitüremkedései, a divertikulumok.

Eddigi bejegyzések

sanvito ( 63 éves nő ) Budapest , 1 kórtörténet, 2 kórház értékelés | időpont: 2008. június 25. 8:54

Történet: Bélelzáródás volt, nőgyógy. műtét után rendellenes helyzetű sigmabél miatt. 3 műtét. 1. összenövések oldása, belek normál helyzetbe helyezése. 2. sztóma készítés. 3. sztóma visszahelyezés és heges bélszakasz eltávolítása
Kezdeti tünetek: Has és emésztő rendszer:
a széklet egyéb rendellenességei, akut hasi fájdalom, az alhas egyéb részeire lokalizált fájdalom, bélműködés változás, emésztési zavarok, felfúvódás, felfúvódásos fájdalom, fokozott gázképződés, has feszülése, has nyomásérzékenysége, hasi fájdalom bal oldalon alul, hasi görcsök, hasi telítettség érzése, haskörfogat növekedése, haspuffadás, kóros bélhangok, medence és gáttáji fájdalom, székrekedés
Általános tünetek:
rossz közérzet
Kórház, rendelő: Semmelweis Transzplantációs és Sebészeti Klinika (Budapest, Budapest)
Alternatív gyógymódok:: mindent kipróbáltam
Meggyógyult:    igen

doktor ( 43 éves férfi ) Budapest , 24 kórtörténet | időpont: 2008. május 27. 17:57

Későbbi tünetek: Has és emésztő rendszer:
hányás, hányinger, hasi fájdalom bal oldalon alul
Általános tünetek:
láz
Gyógyszerek: Akut divertikulitis esetén antibiotikum. Szövődmény lehet a bélperforáció, sipoly, tályog - ilyenkor műtét szükséges.
Alternatív gyógymódok:: Fontos a magas rosttartalmú diéta.
Meggyógyult:    igen
Rehabilitáció: A divertikulum a bél falában képződő erszény - általában a vastagbélben képződnek ilyenek. A divertikulitis az ezen képződmények gyulladását jelenti. Az életkor előrehaladtával egyre gyakrabban fordulnak elő. A betegség megelőzésében fontos a rostdús táplálkozás.

 1. Méhgyulladás
  összesen 5 kórtörténet, legújabb: Rita0223
 2. Aranyér
  összesen 9 kórtörténet, legújabb: Nemeth_Agi

 1. Toldy Ferenc Kórház-Rendelőintézet
  (19 db), legújabb: Orsiorsi
 2. Semmelweis I. sz. Belgyógyászati Klinika
  (10 db), legújabb: Ttrish