Anális fisszúra

Az anális fissura a végbél hámján lévő berepedés mely fájdalmas székürítést okozhat és vérezhet. Különösen gyakori fiatal csecsemőkben, de minden életkorban előforudlhat. Felnőttekben fissurát okozhat a székrekedés, nagy, kemény széklet, elhúzodó hasmenés. Idős emberekben a terület csökkent vérkeringése okozhat fissurát. Gyakrabban fordul elő szülés után és Crohn-betegekben.

Eddigi bejegyzések

szabo kata ( 39 éves nő ) Budapest , 3 kórtörténet | időpont: 2008. december 5. 14:13

Történet: A végbéltáji fájdalom, vérzés komoly betegség tünete is lehet! Nem szabad elkezdeni úgy otthon a tünetek kezelését, hogy nem látta szakember.
Kezdeti tünetek: Has és emésztő rendszer:
fájdalmas székelés, véres széklet
Kórház, rendelő: Semmelweis I. sz. Belgyógyászati Klinika (Budapest, Budapest)
Gyógyszerek: Igen hatékony kezelés, ha a sebet a helyi vérkeringést javító nitroglicerin (nitroglicerin, glyceryl trinitrat) vagy kalciumcsatorna-blokkoló (pl. nifedipin) tartalmú kenőcsökkel kenik. Ha a konzervatív kezelés eredménytelen, akkor a fisszúra sebészi kimetszése szükséges.
Alternatív gyógymódok:: bőséges, napi 3-4 liternyi folyadékbevitel is. Napi 3 × 1 evőkanál paraffinolaj, székletlágyítók és síkosító kúpok
Meggyógyult:    igen
Rehabilitáció: intimtorna és a pszihoterápia

doktor ( 43 éves férfi ) Budapest , 24 kórtörténet | időpont: 2008. május 27. 19:55

Történet: Az anális fissura a végbél hámján lévő berepedés mely fájdalmas székürítést okozhat és vérezhet. Különösen gyakori fiatal csecsemőkben, de minden életkorban előforudlhat. Felnőttekben fissurát okozhat a székrekedés, nagy, kemény széklet, elhúzodó hasmenés. Idős emberekben a terület csökkent vérkeringése okozhat fissurát. Gyakrabban fordul elő szülés után és Crohn-betegekben.
Kezdeti tünetek: Has és emésztő rendszer:
fájdalmas székelés, székrekedés, véres széklet
Gyógyszerek: Székletlágyítók, ülőfürdő, helyi izomlazítók, tisztálkodás
Meggyógyult:    igen

 1. Méhgyulladás
  összesen 5 kórtörténet, legújabb: Rita0223
 2. Aranyér
  összesen 9 kórtörténet, legújabb: Nemeth_Agi

 1. Toldy Ferenc Kórház-Rendelőintézet
  (19 db), legújabb: Orsiorsi
 2. Semmelweis I. sz. Belgyógyászati Klinika
  (10 db), legújabb: Ttrish