Alkoholos májkárosodás

Az alkoholos májbetegség többéves folyamatos alkoholfogyasztás után alakul ki. A heveny alkoholos májbetegség egyszeri nagy mennyiségű alkohol elfogyasztása után alakul ki, és életveszélyes állapot. Az idült formánál három súlyossági stádiumot különböztetünk meg: elsőként a máj zsíros elváltozása jelentkezik, mely visszafordítható, tehát az alkoholfogyasztás felfüggesztése után a máj teljesen regenerálódik. A következő lépcső az alkoholos májgyulladás, végül hosszú évek "munkája" hozza meg a májzsugort, mely visszafordíthatatlan. Az alkoholizmus velejárói az alultápláltság és a felszívódási zavarok szintén hozzárjárulnak a májbetegség kialakulásához.

Eddigi bejegyzések

vizililiom ( 63 éves nő ) Budapest , 1 kórtörténet | időpont: 2010. augusztus 28. 22:29

Történet: 30 évig maszivan alkoholizáltam nagyon jól birtam az italt napi fél liter vodkát meg se lehetett látni rajtam.Nagyon sokszor abba akartam hagyni de egyedül nem sikerült,aztán négy éve be kerültem a Nyirő Gyula korházba az addiktológiára ahol beültették az esperált azóta még a szagát sem birom az alkoholnak pedig előtte a 90 fokos tiszta szeszt is meg ittam higitatlanul.El mondhatom hogy úgy néz ki hogy kigyogyultam az alkoholizmusból de a máj zsugorom megmaradt és most más betegségek kinoznak amit amig ittam elnyomott az éveken át tartó bódulat.
Kezdeti tünetek: Általános tünetek:
arcduzzanat, derékfájás, gerinc fájdalom, lábfájdalom (néha csak terhelésre)
Magatartás, felismerés, érzelem:
csökkent fájdalomérzés, érzelmi labilitás, öngyilkossági kísérlet, unalom, üresség érzése
Későbbi tünetek: Ideg-, csont- és izomrendszer:
alsó végtagok duzzanata, csoszogó járás, izomgyengeség, ízületek duzzanata, melegsége, a felettük lévő bőr pirossága, lábfájdalom, térdfájdalom
Általános tünetek:
csökkent terhelhetőség, állóképesség, derékfájás, fokozott étvágy, gerinc fájdalom, gyengeség (fizikai), hajhullás, idegi labilitás, izületi fájdalom, kezek és lábak zsibbadása, lábdagadás, lábfájdalom (néha csak terhelésre), testsúlytöbblet, viszketés (bőr, száj, torok, orr, stb.)
Szájüreg:
szájzug berepedése
Kórház, rendelő: Nyírő Gyula Kórház (Budapest, Budapest)
Gyógyszerek: xanax furosemid antethyl
Alternatív gyógymódok:: akupunktura
Meggyógyult:    igen
Rehabilitáció: Nemvolt rá szükség

betegszoba.hu ( 60 éves nő ) Budapest , 180 kórtörténet | időpont: 2008. június 16. 20:40

Történet: Az alkoholos májbetegség többéves folyamatos alkoholfogyasztás után alakul ki. A heveny alkoholos májbetegség egyszeri nagy mennyiségű alkohol elfogyasztása után alakul ki, és életveszélyes állapot. Az idült formánál három súlyossági stádiumot különböztetünk meg: elsőként a máj zsíros elváltozása jelentkezik, mely visszafordítható, tehát az alkoholfogyasztás felfüggesztése után a máj teljesen regenerálódik. A következő lépcső az alkoholos májgyulladás, végül hosszú évek "munkája" hozza meg a májzsugort, mely visszafordíthatatlan. Az alkoholizmus velejárói az alultápláltság és a felszívódási zavarok szintén hozzárjárulnak a májbetegség kialakulásához.
Kezdeti tünetek: Ideg-, csont- és izomrendszer:
ájulás, szédülés, támolygó járás
Has és emésztő rendszer:
ascites - hasi vízenyő, hányinger, has nyomásérzékenysége, sárgaság, véres széklet, vérhányás
Bőr- és bőralatti szövetek, köröm:
bőrszín elváltozása, sápadtság
Általános tünetek:
étvágytalanság, fáradtság, fokozott szomjúságérzés, hasi fájdalom, láz, testsúlytöbblet, zavartság
Ivarszervek:
gynecomastia (a férfi emlő abnormális növekedése)
Magatartás, felismerés, érzelem:
hallucinációk, hangulatingadozás, koncentráció zavar, csökkent éberség, lassultság és szegényes reszponzivitás, letargia, memóriazavar, nyugtalanság és agitálás
Szájüreg:
szájszárazság
Keringés és légzés:
szapora szívműködés
Alternatív gyógymódok:: Alkoholtilalom! Szénhidrát-, kalória-, vitamindús étrend. Tanácsadás, a májbetegség kezelése, szükség esetén májátültetés.
Meggyógyult:    igen
Rehabilitáció: Súlyos szövődményekre, így alkoholos agykárosodásra, megnövekedett vérnyomásra a májban, a nyelőcsővéna-tágulatok vérzésére (mely nagy mennyiségű, súlyos felső tápcsatornai vérzést eredményez) lehet számítani.

 1. Pajzsmirigy betegségek, hipo- és hipertireózis
  összesen 42 kórtörténet, legújabb: Csabyka33
 2. Méhgyulladás
  összesen 5 kórtörténet, legújabb: Rita0223

 1. Szent Lázár Megyei Kórház
  (15 db), legújabb: dudu2001@freemail.hu
 2. Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház-Rendelőintézet
  (33 db), legújabb: bárcsak