Végbélrák

A vastagbél- és végbéldaganatok előfordulása világszerte emelkedő gyakoriságot mutat, különösen a világ gazdaságilag fejlett országaiban. Statisztikai adatok szerint napjainkban 20 emberből 1 szenved ebben a betegségben, az összes daganatos megbetegedéseknek pedig közel 15%-a vastag- és végbélrák. A betegség 5 éves túlélése stádiumtól függően különböző, 10 % és 80 % között mozog. A világon évente 600 000, Európa országaiban pedig évente 190 000 esetben mutatják ki a betegség valamilyen formáját. Ez a szám hazánkban évente 8000 új megbetegedést jelent, a halálozások száma pedig közel 5000 fő.

Eddigi bejegyzések

antal100 ( 67 éves férfi ) Kapuvár , 1 kórtörténet | időpont: 2012. január 6. 19:02

Történet: 2007-ben három egymást követő napon a székletem körül "húslé"-re emlékeztető elszineződést láttam.Éreztem hogy ez nagy bajt jelenthet.Bár többet nem jelentkezett ez a tünet, de ennek ellenére a háziorvosnak elmondtam, aki béltükrözésre küldött, ahol aztán felfedezték a végbél felső szakaszán a fekélyes nyálkahártyát.Ebből szövetmintát vettek és 6 hét múlva kezemben volt a lesújtó diagnózis.
5 hét sugárkezelés következett, majd 6 hét pihenés után műtét, melynek során kb. 15 cm-t eltávolítottak a végbelemből, 6 cm-nyi csonk maradt. tehermentesítő ileosztómát kaptam. A műtét után 6 hónapban 3 heti szünetekkel 5 napi kemoterápia következett. Az utólagos vizsgálatok áttétet , kiújulást nem találtak, ezért a sztómát zárták, megszabadultam a hasi "zacskó"-tól. Azóta rendszeresen járok felülvizsgálatokra, szerencsére újból nem jelentkezett . Most vannak azok a tüneteim, melyeket leírnak, hogy mik jelezhetnek béldaganatot: hasmenés, szorulás váltakozása, puffadás, stb. Talán meggyógyultam, de az életvitelemben jelentősen korlátozott. A székletemet csak pár percig tudom tartani, így mindíg WC közelben kell lennem.Gyakran van órák hosszat tartó hasmenésem, ami aztán amiilyen hirtelen jön, olyan hirtelen vége is lesz.Nagyon gyakori a puffadás, ami úgy tűnik bármilyen ételtől előfordul. Ilyenkor órák hosszat gázok távoznak belőlem, amit nem tudok visszatartani.Nem tudok például autóbuszon utazni, közösségbe menni, kis túlzással otthon is szalonképtelen vagyok. A fürdőszobába a családtagjaim engedélyt kérnek tőlem, hogy most bemehetnek-e, stb...stb.
A sugárkezelés ideje alatt izület gyulladás lépett fel nálam, amit a daganatos betegséget kísérő poliymialgiának diagnosztizáltak. Sajnos ez azóta sem núlt ell, hol enyhébben, hol erősebben szinte mindenem fáj.Sokféle étrendkiegészítőt szedtem, az ízületi fájdalmaimat otthoni gyógyfürdőzéssel is kezelem.
Krónikus betegségem még a magasvérnyomás, az időjárási frontokhoz kapcsolódó migrén.
Kezdeti tünetek: Általános tünetek:
gyengeség (fizikai), izületi fájdalom
Has és emésztő rendszer:
véres széklet
Későbbi tünetek: Általános tünetek:
fáradtság
Kórház, rendelő: Sopron Megyei Jogú Város Erzsébet Kórház a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Oktató Kórháza (Győr-Moson Sopron megye, Sopron)
Gyógyszerek: Berlipril 10 mg, Corinfar retard uno
Meggyógyult:    igen

megyogyultam ( 71 éves férfi ) Budapest , 1 kórtörténet | időpont: 2010. augusztus 17. 11:17

Történet: Enyhe hasmenés, amely állandósult.
Kezdeti tünetek: Általános tünetek:
anafilaxiás reakció, rossz közérzet, szorongás
Későbbi tünetek: Has és emésztő rendszer:
a széklet egyéb rendellenességei, az alhas egyéb részeire lokalizált fájdalom, bélműködés változás, emésztési zavarok, felfúvódás, felfúvódásos fájdalom, fokozott gázképződés, has feszülése, hasi telítettség érzése, hasmenés, haspuffadás, nyákos széklet, szellentés, véres széklet, véres-nyákos széklet
Magatartás, felismerés, érzelem:
a szituációhoz képes túlzott szorongás és aggodalom
Kórház, rendelő: Szent Margit Kórház (Budapest, Budapest)
Meggyógyult:    igen
Rehabilitáció: Kerülöm a szélsőséges táplálkozást. Igyekszem kiegyensúlyozott nyugodt életet élni.

kerih ( 71 éves nő ) Heves , 1 kórtörténet | időpont: 2008. július 5. 23:28

Kezdeti tünetek: Has és emésztő rendszer:
véres-nyákos széklet
Későbbi tünetek: Magatartás, felismerés, érzelem:
aggodalmasság, aluszékonyság, emocionális shock és stresszállapot, érzelmi labilitás, hangulatingadozás, idegesség, idegfeszültség, lehangoltság, szorongás
Kórház, rendelő: Szent Margit Kórház (Budapest, Budapest)
Gyógyszerek: Claforan, Klion,Fragmin, Infusió, / transfusió /
Meggyógyult:    igen

molnar4412 ( 72 éves nő ) , 1 kórtörténet, 2 kórház értékelés | időpont: 2008. július 3. 20:50

Kezdeti tünetek: Has és emésztő rendszer:
a széklet egyéb rendellenességei, felfúvódásos fájdalom, gyomortáji, hátba sugárzó fájdalom, hasi fájdalom a köldök körül, haspuffadás, véres széklet
Általános tünetek:
fáradtság, fogyás, vérszegénység
Kórház, rendelő: PTE Klinikai Központ Sebészeti Klinika (Baranya megye, Pécs)
Gyógyszerek: Nootropil,Preductal, Norvasc, Astrix, Sinvor,Betaloc
Alternatív gyógymódok:: Bilobil
Meggyógyult:    nem

 1. Aplasztikus vérszegénység
  összesen 11 kórtörténet, legújabb: Györgyike
 2. Pánikbetegség
  összesen 120 kórtörténet, legújabb: Kittipang00

 1. Pestmegyei Flór Ferenc Kórház
  (36 db), legújabb: Kuskla
 2. Törökugrató Dental esztétikai fogászati centrum
  (2 db), legújabb: Optikus