Tüdőrák

A tüdőrák a tüdőben növekvő rosszindulatú (rákos) daganat. A rák a hörgőjáratokban vagy a szivacsos tüdőszövetben alakul ki. Más testrészekből, pl. az emlőből vagy a belekből a vérkeringéssel szétterjedt rák is okozhat daganatot a tüdőben, ezt áttéti daganatnak nevezzük.Más rákokhoz hasonlóan a tüdőrák is szabályozatlan sejtburjánzás és sejtszaporodás eredménye. Idővel a kóros sejtnövekedés fokozatosan egyre nagyobb tömeggé formálódik, mely kezd ráterjedni a tüdő funkcionális részeire, befolyásolja a légzést, fájdalmat okoz, és a normális működés károsodásával kapcsolatos tüneteket idéz elő. (tudorak.hu)

Eddigi bejegyzések

bubumama ( 68 éves nő ) Orosháza , 1 kórtörténet, 4 kórház értékelés | időpont: 2010. január 3. 13:42

Történet: Minden évben jártam tüdőszűrőre így volt ez 2002 januárjában is. Juniusba egy napon rosszul éreztem magam/ami rám nem volt jellemző/ és férjem rábeszélésére elmentem a háziorvoshoz. Bár Ő nem igazán talált semmit elküldött egy mellkas rtg-re ami tüdőgyulladást mutatott ki. Kaptam rá gyógyszert amitől jobban is lettem,de 4 nap múlva valami arra késztette az orvosomat hogy csináltasson egy új mellkas rtg-t. Alig hogy beálltam a gépbe már mondta is a Doktornő hogy lát valami nem oda valót.Rögtön kért egy CT vizsgálatot ami után azonnal beutaltak Deszkre. Ott hörgő tükrözést csináltak és mintát vettek a daganatból/Carcinoma epidermoides cornescens bronhi/.Nemegész egy hét után már a mellkas sebészeten voltam. Félni, megijedni nem volt időm. Az orvos nagyon kis esélyt adott az életben maradáshoz, de én megfogadtam hogy azért is meggyógyulok. Műtétem jól sikerült,/ köszönet érte Dr Szőke Tamásnak és Dr Furák Józsefnek valamint az altatós Doktornőnek akinek sajnos a nevét elfelejtettem/ igaz kivették a jobb oldali tüdőm mindhárom lebenyét. 2 hét kórházi kezelés után visszavittek Deszkre ahol még két hétig ápoltak. Hál Istennek nem volt áttét így nem kellet sem kemót sem sugarat kapni. Azóta a körülményekhez képest jól vagyok. Szeretnék még egy pár évet hogy örülhessek az unokáimnak. Még annyit amit az elején elfelejtettem, semmi olyan tünetem nem volt amit leírnak hogy miként lehet felismerni a tüdőrákot. Egy előttem szólónak nagyon igaza van mert mi ezt a betegséget csak túl éltük,de nem vagyunk gyógyultak.
Kórház, rendelő: Csongrád Megyei Önkormányzat Mellkasi Betegségek Szakkórháza (Csongrád megye, Deszk)
Gyógyszerek: Contramal, Retafyllin. Berodual, Zantac,Tritace,Amilorid,Diclofenac,Acepril, Atenolol
Alternatív gyógymódok:: Béres csepp és Centrum vitamin
Meggyógyult:    igen
Rehabilitáció: A Deszki kórházba volt az utó kezelés, a mai napig oda járok kontrollra.Nagyon sokat köszönhetek az ottani ORVOSOKNAK, így nagybetűvel mert e NŐVÉREKKEL eggyütt megérdemlik./ Dr Csada Edit főorvos asszony osztálya. /

kalmanczi.kicsi ( 64 éves nő ) Hajdúböszörmény , 1 kórtörténet | időpont: 2009. október 5. 9:30

Történet: Azért jelöltem,hogy még nem gyógyult, mert mér hátra van egy hasi ultrahang, és egy mellkas CT. A vérképen jó volt a tumor is.
Vegyszerrel dolgoztam Kerovax, molibdén por, volfram por közvetlen belégzése, dohányzás. Mikor megkérdeztés hol dolgoztam, nem lepődtem meg csak annyit mondtak, na még egy daganatos.
Kezdeti tünetek: Általános tünetek:
álmatlanság, éjszakai izzadás, fáradtság, gyengeség (fizikai), hát fájdalom, influenzaszerű tünetek, rossz közérzet
Keringés és légzés:
horkolás, köhögés, nehézlégzés, orrdugulás, orrfolyás, pulzus megváltozása, szapora légzés, szapora szívműködés, szívdobogás érzés, szívritmuszavar, tüsszögés
Beszéd, hang:
rekedtség
Későbbi tünetek: Általános tünetek:
álmatlanság, éjszakai izzadás, étvágytalanság, fáradtság, hajhullás, hidegrázás, izületi fájdalom, izzadás, mellkasi fájdalom, rossz közérzet, soványság
Magatartás, felismerés, érzelem:
alvászavar, hangulatingadozás, hangulatváltozás, lehangoltság
Beszéd, hang:
rekedtség
Kórház, rendelő: DEOEC Onkológiai Tanszék (Hajdú-Bihar megye, Debrecen)
Gyógyszerek: Controloc, Betaloc, Rusodel,Contramal, Gerodorm
Alternatív gyógymódok:: Culevit napi 20 db. céklalé, sárgarépalé, gránátalmalé, este torna
Meggyógyult:    nem
Rehabilitáció: 6 kemóterápia, 30 sugár kezelés, ebből 15-öt vettem fel mert megégették a rossz bemérés miatt a nyelőcsövemet(köszönhető egy pénzéhes orvosnak akinek 50 ezret adtam de minek?) Az ukrán,román többet fizetett.

winkler ( 72 éves nő ) Szigetszentmiklós , 1 kórtörténet, 5 kórház értékelés | időpont: 2009. augusztus 14. 8:21

Történet: JFL-ben adenocarcinoma,amit sikeresen megműtött Dr.Agócs László,sTNM:T2N1M0 és utána Dr.Csollák Mária kezelt fáradságot nem kímélve, emberségesen,segítőkészen.Nagy szerepe volt,Dr.Molnár Éva tüdőgondozói munkájának hogy időben kerültem jó kezek közé.
Nagyon nem jó a meggyógyult kérdésnél,hogy csak két válaszlehetőség van,mert a ráknál az a megfelelő válasz:JELENLEG TÜNETMENTES,mert sajnos visszatérhet!
Kezdeti tünetek: Keringés és légzés:
köhögés, nehézlégzés
Későbbi tünetek: Keringés és légzés:
egyéb mellkasi fájdalom, köhögés, stridor (sípoló légzés), terheléskor légszomj
Kórház, rendelő: Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézet (Budapest, Budapest)
Gyógyszerek: Fragmin,Medrol ,Quamatel,Diclofenác
Alternatív gyógymódok:: Avemar,Flavin7,Bérescsepp,és minden olyan zöldség amiről tudtam,hogy hasznos pl:karfiol,cékla,fokhagyma,cukkini,paradicsom
Meggyógyult:    igen
Rehabilitáció: NEM VOLT!A körzetiorvosom figyelt rám pl.:magasvérnyomás,cukor,vérképleletek. Más nem segített a felépülésemre,csak a családom.

PSzniro ( 57 éves nő ) Budaörs , 1 kórtörténet, 1 kórház értékelés | időpont: 2008. szeptember 14. 18:04

Történet: Az alábbi történet közvetve az én történetem, mert én csak ápoltam szenvedő alanya a párom volt.

HA BÁRKINEK SEGÍTENI TUDOK BÁTRAN ÍRJANAK MERT HA TUDOK BÁRKINEK SZÍVESEN SEGÍTEK.

Mayer JuditA Magyar Egészügy egy hozzátartozó szemével


A kálváriánk 2008. március 26-án kezdődött.

Páromat már egy hónapja elég „ronda” köhögés kínozta. Amikor elment az újpesti tüdőgondozóba annak a rendje és módja szerint készült egy röntgenfelvétel. De ami számomra elég meglepő volt nem küldték el laborvizsgálatra, sem pedig köpet mintát nem vettek tőle, hogy tenyésztésre küldjék.
Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy találtak egy körömnyi foltot a tüdején és azt mondta a doktornő, hogy két hét múlva telefonáljon, addigra bekérik az előző felvételeket.
Megjegyezném, hogy a párom a rendes polgárok közé tartozik, és minden évben megjelent a kötelező szűrésen. 2007. októberében volt utoljára és az akkori felvételek még nem mutatott ki semmit.
Szóval Újpesten azért ellátták antibiotikummal és köptetővel. Mivel 2 hét elteltével sem történt javulás az állapotában és a felvételek nem érkeztek meg a másik helyről, erősen agitáltam, hogy menjen el egy másik orvoshoz.
Aszódon felkereste a helyi tüdőgondozót és ott már, csináltak egy allergia vizsgálatot, ami negatív lett. Itt is kapott gyógyszereket, de ezek sem használtak. Két hét múlva visszament és mondta, hogy semmi nem történt így beutalták Mátraházára. Itt azért a dátumok már a későbbiekre való tekintettel a dátumok fontosak lesznek. Ez május első hetében történt és a mátraházi beutaló május 21-re szólt. Ez idő alatt a köhögése egyre sűrűsödött és rosszabb lett néha olyan volt mint amikor valami „cigányútra” megy és nem tudja az ember felköhögni és majdnem megfullad. Ha kiment az utcára lényegében egyfolytában köhögött és lassan már a beszéd is luxus számba ment, mert ahogy megszólalt egyből fuldoklott. Ezek a jelenségek meg voltak minden alkalommal amikor „orvoshoz” ment csak természetesen nem ennyire erősen.
Pünkösd hétvégéje maga volt a pokol mert azt hittem, hogy rögtön megfullad. Akkor minden kapcsolatomat latba vetve eljutottunk a Korányi Intézetbe. Ez május 15-én volt. Egy nagyon mogorva de nagyon jó orvoshoz kerültünk, persze ajánlás után. Itt rögtön volt labor vizsgálat, röntgen, légzésfunkció, EKG, stb. Hát az orvos nem volt elragadtatva a látottaktól, de azt mondta, hogy a még pontosabb diagnózis érdekében kell még egy CT vizsgálat is. Ez ott kórházon belül megoldható lett volna de 8 hét a várakozási idő?????!!!!!! - mint ez mostanra 2008. július 16. kiderült már nem volt 8 hetünk. –
Megint igénybe vettem a kapcsolataimat és szombatra szereztem időpontot az egyik kórházban. A nevét csak azért nem árulom el, mert nem szeretném, ha emiatt bármilyen támadás érné őket. Ja és nem pénzért. Sajnos a CT megállapította, hogy rákos elváltozás van a tüdejében, valamint folyadék is.

Május 19-re már olyan állapotban volt, hogy a legkisebb mozdulatra is fulladt és már a lába is fájt alig tudott járni. Tehát bementünk a Korányiba ahonnan már ki sem engedték.
Tüdőcsapolás, hörgőtükrözés, citológiai vizsgálat szövettan és meg volt a rémisztő eredmény.
Hörögő mirigyrák ( Adenocarcioma, k.m.n ).Nem műthető, talán használ a chemoterapia és a sugár és akkor talán. E mellé „desszertként” közölte a doki, hogy a legrosszabb esetben 1 hónap vagy 1 ½ év. A párom 44 éves 185 cm 108 kg sportos alkatú férfi volt.
Dohányzott ugyan, de állítólag nem ez a fő kiváltó ok, persze nem is használ. Ez a fajta betegség az új „népbetegség”. Az évenkénti tüdőszűrés nem mutatja ki csak akkor, amikor már késő. CT vizsgálattal kimutatható lenne korábbi stádiumban is de hát az drága nincs elég CT gép és kapacitás a várólistáról már ne is beszéljünk.

A párom a teljes igazságot nem tudta. Elkezdődött a chemo kezelés, megkapta az első sorozatott és haza mehettünk június 6-án. Sajnos lelkileg annyira összeomlott, hogy otthon nem ivott ( folyadékot) nem evett és a gyógyszert is csak akkor vette be ha ott álltam mellette. Ez csak később derült ki. Így aztán nagy hirtelen lefogyott 24 kg. A chemo mellékhatásaként megtámadta a vérképző rendszert és még ráadásként trombózis volt mind a két lábában. Ez, mint később elmagyarázta az orvos a rák mellékterméke volt. Bár ezt már tudtam mert az interneten mindent elolvastam amit erről csak lehetett.
Mivel az állapota rohamosan romlott és a fulladása is egyre erősebb lett június 17-én mentővel vittük be a kórházba. Az hogy a mentők csak 25 perc alatt értek ki – amely idő alatt meg is fulladhatott volna, és hozzá teszem a diagnózist beolvastam a mentő diszpécserének - és a modoruk is elég bunkó volt ez egy másik történet.

Amikor beérkeztünk a kórházba kb 17:00 óra körül már csak ügyelet volt, bár felhívtam az orvosunkat, hogy megyünk ennek ellenére nem várt meg minket.

Nem tudom járt-e már valaki is a Korányiban de az 1901-ben épült épületek szörnyű állapotban vannak. Az utolsó felújítás ebben a szárnyban ez a B épület kb a 60-70 évek idején lehetett. Iszonyú. A személyzet is nagyon változó van 2 nővér, aki nagyon kedves és hozzáértő, de a többi…. Ha csöngetnek a betegek akkor a reakció idő átlagot tekintve kb. 8-10 perc ez alatt, ha a betegek nem tudnák kezelni az infúziós szereléket akkor simán meg is halhatnának.

Az osztályon – ez a B ép. 2. emelet – kb 57 beteget lehet elhelyezni ha „teltház” van. Erre a beteg mennyiségre 4 nővér úgy jut, hogy van egy főnővér(aki a beteggel nem is foglalkozik) van kettő olyan nővér akik mint a pók a falon rohangálnak, hogy elérjenek majdnem minden beteghez, és egy aki a nővér szobában próbál a káoszon uralkodni. Ekkora beteg tömegre ennek a létszámnak a kétszeresére lenne ahhoz szükség, hogy mindenki a maximális ellátást kapja. Az orvosok is olyanok mint a szellemek hol itt hol sehol. Ez a létszám reggel 7-15 óráig utána már csak ketten maradnak este 19 óráig amikor is jön az éjszakás nővér egyszál maga.??? Ügyeletes orvos viszont már 15 órától van a 3 emeletre 1 orvos. Ez a vicc kategória!!!
Ehhez még társul a feltálalt étel, ami mindenre jó de nem a daganatos betegek ellátására. Szerintem még a disznók etetését sem engedélyeznék mert az EU- ban moslékkal nem lehet disznót etetni.

Itt térnék ki a 8 hetes CT vizsgálati várakozásra. Május 19-től július 15-ig napi 20 órát töltöttem a kórházban a páromat ápolva. Többször jártunk azon a szinten ahol a CT, ultrahang és röntgen vizsgálatok vannak. Hát a röntgen az tele van, ott mennek is a dolgok. Az ultrahang szó-szó és a CT 3és 6 beteg között akkor miért kell várni 8 hetet. Mert ez bebizonyosodott a másik kórházban, hogy vizsgálattal, diagnózissal együtt 10 perc.

Folytatnám a beérkezés menetét. Mint említettem nagyon fulladt a párom és ennek ellenére az ügyeletes orvos kb félóra múlva méltóztatott belibegni. A vizsgálat közben az volt a legfontosabb, hogy a haja, hogy áll, mert pont a mosdó mellett kaptunk ágyat és ott tükör is volt.
Másnap kezdődőt előröl a tortúra. Mint ez mára kiderült senki nem jósolt a kórházban hosszú életet a páromnak 1-2 napot. Ezt az időt a családnak sikerült megnövelni 4 hétre. Sajnos elérkezett július 15 éjjel fél egy amikor elment a párom. Ehhez szerintem az is hozzá járult, hogy a hétvégén a nemtörődömség és „ leszarás” mert én orvos vagyok és mindent jobban tudok miatt olyan gyógyszert kapott ( nyugtatót vagy morfium származékot ami még nem is volt indokolt ) amiből már nem volt visszaút.

Ez gondolom csak egy a sok közül, és biztos, hogy vannak ennél sokkal hátborzongatóbb történetek is. De az, vagy azok akik idáig juttatták az egészségügyi intézményeket, egyszer azoknak kéne bekerülni egy ilyen helyre és rendszerbe halálos betegen vagy csak egy rutin műtétre akkor az ellopott forintokat 1000 szeresen sírnák vissza.
Valóban el vagyok keseredve, de ettől sajnos még elég reális tudok maradni. Amikor nincs egy normális vizit, vagy bejön az ápoló este és mint egy cukrosbácsi kérdezi, hogy mit akarnak estére, hát nem tudom.
Mindenki elfelejti, hogy ezek az intézmények is szolgáltatást végeznek, csak mi itt az országban hozzá szoktunk, hogy eddig „ingyen” volt minden. Nem, mert akkor is fizettünk az orvosnak, nővérnek, portásnak és még kitudja kinek és mindenki halálosan elégedett volt, hogy ingyen van az egészségügy.
Ha azt a pénzt amit eddig a párom és én is befizettünk abból kaptunk volna ellátást lehet, hogy minden másként alakul. Soha nem volt beteg, kórházban, az elmúlt 44 év alatt.

Csák László emlékére, aki 44 évet élt.
Kezdeti tünetek: Keringés és légzés:
köhögés
Későbbi tünetek: Keringés és légzés:
lábszár járásra fokozódó fájdalma
Gyógyszerek: Symicort,Singulair,Omeprazol,Fraxiparine,DHC,Theospirex,Medrol,Apo Famotidin,Furosemid,Kalium,Contramal
Alternatív gyógymódok:: culavit, Avemare, céklalé,gránátalma kivonat
Meggyógyult:    nem

marisch ( 64 éves nő ) Budapest , 1 kórtörténet | időpont: 2008. augusztus 1. 10:13

Történet: ÉLJENA REHABILITÁCIÓS JÁRADÉKOT ELŐÍRÓ TÖRVÉNY.
2007 januárban valami megváltozott. Máskor is voltam már influenzás,de most makacsul nem múlt el. Az 5. héten ugyanoylan rosszul voltam és nagyon köhögtem,valaimi furcsa köhögéssel. Ha rámjött valami nyilvános helyen az emberek odébmentek. A munkámat e betegállomány alatt elvezstettem. Kicsit lettem jobban és megpályáztam egy klföldimunkát. Júliusban kezdtem kint vért köhögni. Megijedtem. Amikor többedszerre is előfrdult hazarepültem és orvoshoz mentem. Azt mondta COPD, írt fel sokmindent és tényleg jobban is lettem. Ma már tudom, hogy scak elfedték a gyógyszerek a tüneteket. Kértem CT-t, nem küldtek el. Még szerencse, hogy nem mentem vissza külföldre, mert novemberben ujra 4 napig vért köhögtem fel. Akkor már végre elküldtek ct-re, ahol már látszott a centrális tüdőtumor. Ezután már megijedni se volt időm. Januárban kórházi kivizsgálás, január 28-án műtét. bal tüdő eltávolítása. Február 8 hazamehettem. Szerencsémre nincs áttét és igy nem kell semmiféle kezelés. Cigiről leszoktam, híztam is 15kilót, nagyon nem tesz jót. A jobb tüdöm gyorsa átvette a feladatot,de azért nehezen küzdök a nyárral,a köüzlekedésel, és azt hiszem főleg a túlsúly miatt. A cigarettárról annyit, hogy nem ismerem el, hogy scak az okozta. Talán 60˘%. A többi hajlam, a pesti levegő, mobiltelefon, csernobil, amit megettem..sokminden,de nemscak a cigi. Eltekintve attól, hogy nincs jövedelemem, már elmúlt a depreszióm és iygekszem jól érezni amagm. Valami ellátás nemártana,de tartok tőle máshova keleltt volna születni. MINDENKINEK JOBBULÁST:
Kezdeti tünetek: Keringés és légzés:
egyéb mellkasi fájdalom, hörgőgörcs, köhögés, köhögés vérzéssel, lefekvéskor nehézlégzés, légszomj, stridor (sípoló légzés), véres köpet
Általános tünetek:
éjszakai izzadás, influenzaszerű tünetek, láz, levertség, mellkasi fájdalom, rossz közérzet
Későbbi tünetek: Általános tünetek:
éjszakai izzadás, fáradtság, fogyás, gyengeség (fizikai), láz, rossz közérzet
Kórház, rendelő: Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézet (Budapest, Budapest)
Gyógyszerek: Seretide 500, Fromilid és sok más erős antibiotikum
Alternatív gyógymódok:: semmi
Meggyógyult:    igen
Rehabilitáció: Aha, rehabllitációs járadék kérelmemet elutasították, mert nem tudom bizonyitani, hogy rosszabbul éltem az egészségkárodoás időpontjában, szóval itt avgyok munkaképtelenül és ellátatlanul. Az a baj, hogy nem akkor ért az egészségkárosodás, amikor megműtöttek és kivették a bal tüdőmet, az már scak a vége volt. A vérköhögéskor kezdődőtt,de ez senkit nem érdekel. Lassan utcára kerülök 67 százalékosan 31 év munkaviszonnyal, ellátatlanul. Nagyon jó találmány a rehabilitációs járadék, dögöljön meg,aki beteg. Nem is tudom ,akik évek óta kakják a rokkantnyugdijat, azok miért, én miért nem? Hogy dolgozzak így???Nagyon rehabilitáltak,főleg lelkileg és iidegileg.!!!!!

 1. Aplasztikus vérszegénység
  összesen 11 kórtörténet, legújabb: Györgyike
 2. Pánikbetegség
  összesen 120 kórtörténet, legújabb: Kittipang00

 1. Pestmegyei Flór Ferenc Kórház
  (36 db), legújabb: Kuskla
 2. Törökugrató Dental esztétikai fogászati centrum
  (2 db), legújabb: Optikus