Nyelőcsőrák

A nyelőcsőrák a hatodik leggyakoribb daganatos halálok, gyakorisága nő. A nyelőcsőrákok 95%-a laphámrák vagy adenocarcinoma. Bár a nyelőcsőlaphámrák és az adenocarcinoma szövettana és előfordulása különböző, számos kockázati tényezőjük (dohányzás, táplálkozási szokások), valamint a daganatkialakulás folyamata hasonló. A nyelőcsőrák több mint 90%-ban előrehaladott állapotban derül ki. A felismerés és a kezelés lehetőségeinek fejlődése ellenére kórjóslata rossz, az ötéves túlélés 10–13%.

Eddigi bejegyzések

partiscum ( 63 éves nő ) , 1 kórtörténet | időpont: 2008. július 3. 17:41

Történet: leromlott fizikai állapot miatt a sorrend: műtét, sugár- majd chemoterápia. A nyelőcső részt mellizomból, vérellátását lebeny átfordítással pótolták. A sebszélek hegesedése, zsugorodása miatt a sugárterápia ideje alatt teljesen beszűkűlt a kialakított nyelőcsőrész. (műtét után 2 hónapra), a garat nyelési mechanizmusa csökkent. Táplálás: gyomorszondán keresztül. Műtött oldali kar, nyak mozgása korlátozódott, váll előreesik, zsibbad, izületi gyulladás a kéz- és lábfejekben.
Kezdeti tünetek: Általános tünetek:
izzadás, levertség, torokfájás
Későbbi tünetek: Magatartás, felismerés, érzelem:
aluszékonyság, lehangoltság
Általános tünetek:
csökkent terhelhetőség, állóképesség, fáradtság, fogyás, szorongás, torokfájás
Has és emésztő rendszer:
nyelési nehézség
Beszéd, hang:
rekedtség
Alternatív gyógymódok:: Culevit tabl. Első évben: 3-4x2, második-harmadik évben: 3x1 A legfontosabb: A BETEGSÉGTUDAT ELUTASÍTÁSA!!
Meggyógyult:    igen
Rehabilitáció: Egy másik városban - PTE Sebészeti Klinikáján - a beszűkült részt kicserélték egy vékonybél résszel. Vérellátását ér-átültetéssel oldották meg. A nyelőcsővel azóta nincs probléma. A garat csökkent nyelési mechanizmusa miatt kissé ugyan nehézkesebb a nyelés, de visszakaptam az emberi méltóságomat, és nincs szükség tápláló szondára. A megmaradt mellizom nyújtásához egy bizonyos TOS torna sorozatot kaptam ugyanitt, mellyel csökkentek a panaszaim.

 1. Aplasztikus vérszegénység
  összesen 11 kórtörténet, legújabb: Györgyike
 2. Pánikbetegség
  összesen 120 kórtörténet, legújabb: Kittipang00

 1. Pestmegyei Flór Ferenc Kórház
  (36 db), legújabb: Kuskla
 2. Törökugrató Dental esztétikai fogászati centrum
  (2 db), legújabb: Optikus