Lipoma

A lipóma a leggyakoribb mesenchimális daganat az emberben. Jellemző rá a testfelszínen való megjelenés, jó elkülönülés a környező szövetektől és a lassú növekedés. Általában a bőr alatti zsírszövetben alakul ki, leggyakrabban a nyakon, a háton, a karokon, a hason vagy a combokon. Ritkábban jelentkezik az izmok zsírszövetében vagy belső szervekben. A kisebbek bőr alatti zsírpárnaként kerülnek felfedezésre, a nagyobbak kidudorodnak a bőr alól. Ha sok kötőszövetet tartalmaznak, keményebb a tapintásuk. A méretük milliméterestől az ökölméretig változhat. Lassan növekednek, végső méretüket évtizedek alatt érik el. Általában a 20-25. életkor között jelennek meg az első lipómák, melyek lassan növekednek. Ha nagy számú lipóma jelenik meg, akkor lipomatózisról beszélünk.

Eddigi bejegyzések

madinex ( 66 éves nő ) Érd , 1 kórtörténet | időpont: 2014. október 4. 23:19

Történet: Tisztelt Doktornő/Doktor Úr!

Kérem Önöket, ha lehetséges szíveskedjenek tanácsot adni súlyos lipomában szenvedő családtagom problémájának megoldásához.
A férfi családtag 67 éves, évtizedek alatt a lipoma fokozatosan behálózta egész testét, emiatt több mint 60 kg-os túlsúlyban szenved. A beteg teste rettenetesen eltorzult, mozgása korlátozott és nagyon nehézkes, - jelenleg 140kg ( normál testsúlya 68-72 kg) néhány lépés megtétele után már fullad. Fulladását 2 éve COPD betegsége is fokozza. Évek óta diétás ételeket fogyaszt, nem zabál.A teljes kivizsgálása megtörtént, melynek eredményét leletek dokumentálják.
Az elmúlt évtizedekben több budapesti kórházat felkerestünk de segítséget sehol nem kaptunk.
Lehet, hogy a diagnózis téves, és ez nem is lipoma,hanem valamilyen anyagcsere zavar?
Kérem Önöket, hogy javaslatukkal, útmutatásukkal szíveskedjenek segíteni.
Tisztelettel várom válaszukat
Sz. Zs.
Kezdeti tünetek: Magatartás, felismerés, érzelem:
alvászavar, boldogtalanság, hangulatváltozás, idegesség, idegfeszültség, ingerlékenység, lehangoltság, szédülékenység, társadalmi elszigeteltség
Általános tünetek:
idegi labilitás, ingerültség, levertség, rossz közérzet, szorongás, testsúlytöbblet
Beszéd, hang:
rekedtség
Húgyrendszer:
sürgős vizelési kényszer
Kórház, rendelő: (Budapest, )
Meggyógyult:    nem

 1. Aplasztikus vérszegénység
  összesen 11 kórtörténet, legújabb: Györgyike
 2. Pánikbetegség
  összesen 120 kórtörténet, legújabb: Kittipang00

 1. Pestmegyei Flór Ferenc Kórház
  (36 db), legújabb: Kuskla
 2. Törökugrató Dental esztétikai fogászati centrum
  (2 db), legújabb: Optikus