Hererák

A hererák gyakran tünetmentesen alakul ki és nő. Előfordul, hogy csak akkor észleli a beteg a tüneteket, mikor a tumor már más szervekre (tüdőre, hasi, kismedencei szervekre, agyra) terjedt. A diagnózist követően első a tumor típusának meghatározása biopsziával. A terápia szempontjából fontos kérdés, hogy seminomáról, vagy nem-seminomáról, esetleg a tesztoszteron termelő sejtekből kiinduló daganatról van-e szó, illetve, hogy más szervek, vagy nyirokcsomók is érintettek-e. A hererák pontos oka ismeretlen, de léteznek rizikótényezők. Ilyen a here leszállásának zavara gyerekkorban, Klinefelter-szindróma, HIV-fertőzés, stb.

Eddigi bejegyzések

betegszoba.hu ( 60 éves nő ) Budapest , 180 kórtörténet | időpont: 2008. június 15. 23:06

Történet: A hererák gyakran tünetmentesen alakul ki és nő. Előfordul, hogy csak akkor észleli a beteg a tüneteket, mikor a tumor már más szervekre (tüdőre, hasi, kismedencei szervekre, agyra) terjedt. A diagnózist követően első a tumor típusának meghatározása biopsziával. A terápia szempontjából fontos kérdés, hogy seminomáról, vagy nem-seminomáról, esetleg a tesztoszteron termelő sejtekből kiinduló daganatról van-e szó, illetve, hogy más szervek, vagy nyirokcsomók is érintettek-e.
A hererák pontos oka ismeretlen, de léteznek rizikótényezők. Ilyen a here leszállásának zavara gyerekkorban, Klinefelter-szindróma, HIV-fertőzés, stb.
Kezdeti tünetek: Ivarszervek:
csomó, duzzanat valamelyik herében, gynecomastia (a férfi emlő abnormális növekedése), here megnagyobbodás, konzisztenciaváltozása, herefájdalom, -érzékenység
Gyógyszerek: Kemoterápiát (ciszplatin, bleomycin, etoposid) mindkét tumortípus esetén érdemes alkalmazni, mert jelentősen javítja a túlélést.
Alternatív gyógymódok:: Sebészi terápia (lehetőség szerint egyoldali hereeltávolítás a nyirokcsomók kimetszésével együtt). Besugárzás, rendszerint csak seminoma esetén.
Meggyógyult:    igen
Rehabilitáció: A hererákok az egyik legjobban kezelhető rákféleségek közé tartoznak. A felismerés időpontjában meghatározott stádiumtól függően a túlélés meghaladhatja akár a 95 százalékot is. A herék önellenőrzése nagyon fontos már fiatal férfiak számára is, mivel egyes ráktípusok fiatalkorban is jelentkezhetnek. Ha mindkét herét el kell távolítani a beteg meddővé válik, ezért az ilyen műtét előtt meg kell gondolni a spermabank lehetőségét.

 1. Méhgyulladás
  összesen 5 kórtörténet, legújabb: Rita0223
 2. Aranyér
  összesen 9 kórtörténet, legújabb: Nemeth_Agi

 1. Szent János Kórház
  (67 db), legújabb: BN
 2. Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézet
  (32 db), legújabb: törökkároly