Hererák

A hererák gyakran tünetmentesen alakul ki és nő. Előfordul, hogy csak akkor észleli a beteg a tüneteket, mikor a tumor már más szervekre (tüdőre, hasi, kismedencei szervekre, agyra) terjedt. A diagnózist követően első a tumor típusának meghatározása biopsziával. A terápia szempontjából fontos kérdés, hogy seminomáról, vagy nem-seminomáról, esetleg a tesztoszteron termelő sejtekből kiinduló daganatról van-e szó, illetve, hogy más szervek, vagy nyirokcsomók is érintettek-e. A hererák pontos oka ismeretlen, de léteznek rizikótényezők. Ilyen a here leszállásának zavara gyerekkorban, Klinefelter-szindróma, HIV-fertőzés, stb.

Eddigi bejegyzések

betegszoba.hu ( 60 éves nő ) Budapest , 180 kórtörténet | időpont: 2008. június 15. 23:06

Történet: A hererák gyakran tünetmentesen alakul ki és nő. Előfordul, hogy csak akkor észleli a beteg a tüneteket, mikor a tumor már más szervekre (tüdőre, hasi, kismedencei szervekre, agyra) terjedt. A diagnózist követően első a tumor típusának meghatározása biopsziával. A terápia szempontjából fontos kérdés, hogy seminomáról, vagy nem-seminomáról, esetleg a tesztoszteron termelő sejtekből kiinduló daganatról van-e szó, illetve, hogy más szervek, vagy nyirokcsomók is érintettek-e.
A hererák pontos oka ismeretlen, de léteznek rizikótényezők. Ilyen a here leszállásának zavara gyerekkorban, Klinefelter-szindróma, HIV-fertőzés, stb.
Kezdeti tünetek: Ivarszervek:
csomó, duzzanat valamelyik herében, gynecomastia (a férfi emlő abnormális növekedése), here megnagyobbodás, konzisztenciaváltozása, herefájdalom, -érzékenység
Gyógyszerek: Kemoterápiát (ciszplatin, bleomycin, etoposid) mindkét tumortípus esetén érdemes alkalmazni, mert jelentősen javítja a túlélést.
Alternatív gyógymódok:: Sebészi terápia (lehetőség szerint egyoldali hereeltávolítás a nyirokcsomók kimetszésével együtt). Besugárzás, rendszerint csak seminoma esetén.
Meggyógyult:    igen
Rehabilitáció: A hererákok az egyik legjobban kezelhető rákféleségek közé tartoznak. A felismerés időpontjában meghatározott stádiumtól függően a túlélés meghaladhatja akár a 95 százalékot is. A herék önellenőrzése nagyon fontos már fiatal férfiak számára is, mivel egyes ráktípusok fiatalkorban is jelentkezhetnek. Ha mindkét herét el kell távolítani a beteg meddővé válik, ezért az ilyen műtét előtt meg kell gondolni a spermabank lehetőségét.

 1. Pánikbetegség
  összesen 120 kórtörténet, legújabb: Kittipang00
 2. Pajzsmirigy betegségek, hipo- és hipertireózis
  összesen 42 kórtörténet, legújabb: Csabyka33

 1. Szent Borbála Kórház
  (48 db), legújabb: Lala8
 2. Kaposi Mór Oktató Kórház Mosdósi Telephely
  (14 db), legújabb: gyurcsek