Ajak- és szájüregi rák

Évente 30 000, többnyire 40 év feletti amerikaiban alakul ki szájüregi rák, melyek közül mintegy 8000 eset végződik halállal. Ez az összes rákos megbetegedés közel 2,5%-a, az összes rák okozta haláleset 1,5%-a, elég nagy az arány, ha a szájüreg testhez viszonyított méretét vesszük figyelembe. A bőr és a tüdő rákos megbetegedéseihez hasonlóan a szájüregi rákok megelőzésére is több lehetőség van, mint a többi rosszindulatú daganat esetében. A dohányzó és alkoholt fogyasztó egyének a leginkább veszélyeztetettek a szájüregi rákok tekintetében. A dohányzás és az alkoholfogyasztás kombinációja sokkal nagyobb kockázatot jelent, mint külön-külön. A szájüregi rákok kétharmada férfiaknál jelentkezik.

Eddigi bejegyzések

Reb2011 ( 32 éves nő ) , 1 kórtörténet | időpont: 2014. március 28. 11:42

Történet: Tisztelt Dr.Ur.En egy 26 eves nő vagyok.Azzal a kérdéssel fordulnak önhöz.Van egy csomo a szamban,a pofan.bör szinű.mozgathatò,es egy kisebb az alkapocsnal szétnyilò résznél.ami ugyan ilyen.Ket hete lett egy pici fehér pötty a mangulamra.nem faj nem is érzem hogy ott van csak nagyon félek hogy rosszindulatú daganatrol lenne szò.Egy honap mulva lenne alkalmam sebeszetre menni.Nagyon félek.valaszaval nagyon sokat segìtene.Valaszat elöre is köszönöm.
Kezdeti tünetek: Szájüreg:
szájüregi elváltozások
Meggyógyult:    nem

Nagyhen54 ( 60 éves nő ) Mátramindszent , 1 kórtörténet | időpont: 2011. január 19. 13:41

Kezdeti tünetek: Szájüreg:
csomó, duzzanat, vérzés, zsibbadás, fehér, vagy piros folt
Későbbi tünetek: Szájüreg:
csomó, duzzanat, vérzés, zsibbadás, fehér, vagy piros folt
Gyógyszerek: Nagy Henrikné vagyok tegnap január 18.kán mentem vissza a szájsebészetre és sajnos rossz hírt kaptam rosszindulatú daganatom van a lágy szájpadon nagyon félek még nem tudom hogy Á T teles e de 26 kán kell menem budapestre kivizsgálásra de nem tudom melyik kórházban csak anyit tudok Mária utca nagyon szépen kérem meg önöket hogynem tudom hogy mit csinálnak velem de a orvos azt mondta hogy nem müthető de kezelhető hogy faggyaszák és lehet hogy lézerrezik még nem tudom hogy mi lezs kérem válaszoljanak hogy van e még reményem hogy életbe maradhassak előre isköszönöm megértésüket tisztelettel: Nagy Henrikné.
Meggyógyult:    nem

betegszoba.hu ( 61 éves nő ) Budapest , 180 kórtörténet | időpont: 2008. augusztus 3. 23:44

Történet: Az ajak- és szájüregi rákok kialakulásában döntő szerepet játszik az alkohol és a dohányzás, különösen a tömény szesz fogyasztása, illetve a pipázás és szivarozás. Az ajakrákoknál a napsugárzás szerepe bizonyított.
Kezdeti tünetek: Szájüreg:
csomó, duzzanat, vérzés, zsibbadás, fehér, vagy piros folt, fogazati, rágási rendellenességek, szájüregi elváltozások, szájüregi fekély
Fül, orr, gége:
fülfájás
Has és emésztő rendszer:
nyelési nehézség
Keringés és légzés:
torokfájás
Alternatív gyógymódok:: Sebészi kezelés, lézer, cryo (fagyasztásos) sebészet. Besugárzás.
Meggyógyult:    igen
Rehabilitáció: A kimenetel a felfedezés időpontjától nagyban függ. Az időben felfedezett és kezelt esetek gyógyhajlama jó.

 1. Aplasztikus vérszegénység
  összesen 11 kórtörténet, legújabb: Györgyike
 2. Pánikbetegség
  összesen 120 kórtörténet, legújabb: Kittipang00

 1. Pestmegyei Flór Ferenc Kórház
  (36 db), legújabb: Kuskla
 2. Törökugrató Dental esztétikai fogászati centrum
  (2 db), legújabb: Optikus