1-es típusú (fiatalkori) diabétesz

Az egyes típusú, másnéven fiatalkori, vagy inzulinfüggő cukorbetegségben a hasnyálmirigy nem termel inzulint, így a sejtek számára létfontosságú cukor nem tud bejutni a sejtekbe, felhalmozódik a vérben, és folyamatos éhségérzetet, állandó vizelési kényszert, következményesen szomjúságérzetet okoz. A hasnyálmirigy károsodás oka ismeretlen, vírusok, genetikai tényezők, valamint autoimmun folyamatok egyaránt közrejátszhatnak. Hosszú távon a magas vércukorszint károsítja az ereket, így veszélybe kerül a betegek szíves és veséje, nő a magas vérnyomás, valamint a szív és érrendszeri betegségek kockázata, súlyos, akár vaksághoz vezető szemkárosodás, vesekárosodás, idegkárosodás alakulhat ki.

Eddigi bejegyzések

Do ( 51 éves nő ) Külföld , 1 kórtörténet | időpont: 2013. november 2. 15:32

Történet: 27 hónapos kislányomnál jelentkezet az 1-es típusú diabétesz. Azt vettük észre, hogy jóval több vizet iszik a szokottnál és a pelusból időnként kiszivárog a pisi, miközben már kisbaba kora óta ilyen nem fordult elő. Néhány napon át figyeltük, mert először arra gondoltunk, talán evett valami olyat, amitől szomjasabb a szokottnál, majd arra, hogy talán egy rossz szokás van nála kialakulóban, de amikor világossá vált, hogy a gyerek nem csak iszogat, hanem a kért vizet megissza és utána nagyon hamar újra iszik, akkor azonnal felhívtam a gyermekorvosunkat, majd másnap reggel a laboratóriumba vezetett az utunk. Reggel 6,84 volt a vércukorszintje, 11 órakor tudtuk megnézni a vizeletben lévő mutatókat. Ekkor a gyermekorvosunk telefonos konzultációt folytatott a közkórházi gyermek endokrinológussal, aki azonnal berendelt bennünket a kórházba. Mire megkaptuk a beutalót és beértünk a kórházba (közben ebédelt a gyerek) 21 lett a vércukorszintje. Ezt követően egy hetes kórházi kezelés és tanulási folyamat kezdődött el, ma pedig már itthon vigyázunk a kislányunkra és az érzékeny rendszerünkre.
Kezdeti tünetek: Húgyrendszer:
gyakori vizelés
Gyógyszerek: Inzulin
Alternatív gyógymódok:: Megfelelő étrend, mozgás
Meggyógyult:    nem

gyongy78 ( 42 éves nő ) Tatabánya , 1 kórtörténet, 1 kórház értékelés | időpont: 2011. július 27. 10:28

Történet: Kórkép: Inzulinreisztencia és pajzsmirigy alulműködés
Panaszaim:
Folyamatos hízás, pattanások, mensruációs zavarok, hajhullás, bőrszárasság, szomjúság
Az inzulinrezisztencia azt jelenti, hogy az inzulinérzékeny szövetek (máj, perifériás szövetek: agy, izomszövet, zsírszövet) inzulin jelenlétében a normálisnál kevesebb glükózt képesek csak felvenni, ami azt eredményezi, hogy a normális biológiai válasz létrejöttéhez jóval magasabb (kóros mennyiségű) inzulin mennyiségre van szükség, tehát az inzulintermelés jóval magasabb, mert a hasnyálmirigy jóval többet termel. Ami által létrejöhet a cukorbetegség, mivel a ß-sejtek kimerülnek, és már nem lesznek képesek a fokozott mennyiségű inzulin előállítására. Felkerestem a mensmetis szakorvosait és ők remélhetőleg segíteni tudnak.
Kezdeti tünetek: Bőr- és bőralatti szövetek, köröm:
a bőr kiszáradása, pattanás
Általános tünetek:
álmatlanság, csökkent terhelhetőség, állóképesség, fáradtság, fokozott étvágy, hajhullás, ingerültség, testsúlytöbblet, viszketés (bőr, száj, torok, orr, stb.)
Ivarszervek:
hüvelyszárazság, meddőség, menstruáció elmaradása
Kórház, rendelő: Mensmentis Egészségcentrum Kft. (Budapest, Budapest)
Gyógyszerek: metformin
Alternatív gyógymódok:: Diétás étrend Folyamatosa testmozgás
Meggyógyult:    nem

monavera87 ( 33 éves nő ) Lenti , 1 kórtörténet | időpont: 2010. május 3. 10:37

Történet: 2001. szeptemberében egyik éjszaka befulladtam. Elvittek az ügyeletre, ahol azt mondta az ügyeletes orvos, hogy anorexiás vagyok. Sohase voltam egy nádszálvékony alkat, a cukorbetegség következtében másfél hónap alatt lefogytam közel 20 kilót. Nem kívántam az ételt, csak mindig ittam.
Bevittek akkor reggel a zalaegerszegi kórházba és 38 mmol volt a vércukrom. Ekkor 14 éves voltam. Félkómába kerültem kórházba, nem sok mindenre emlékszem. 2 napi folyamatosan ment egyik kezembe az insulin másikba meg az infúzió. azt mondták az orvosok, hogy örüljek, hogy élek. Nekik nagyon sokkal tartozom. főleg dr. Buzogány Mária doktornőnek, akihez 9 évig jártam
Kezdeti tünetek: Általános tünetek:
általános állapotromlás, csökkent terhelhetőség, állóképesség, fáradtság, fogyás, fokozott szomjúságérzés, gyengeség (fizikai), immunrendszer gyengülése, rossz közérzet, soványság, viszketés (bőr, száj, torok, orr, stb.), zavartság
Keringés és légzés:
fulladásrohamok, magas vérnyomás, szapora légzés, szívdobogás érzés, zihálás
Magatartás, felismerés, érzelem:
hangulatváltozás, ingerlékenység, koncentráció zavar, csökkent éberség
Kórház, rendelő: Zala Megyei Kórház (Zala megye, Zalaegerszeg)
Gyógyszerek: Humalog insulin, nap 35 egység Lantus insulin, napi 30 egység L- Thyroxin 50 Henning tabletta Ednyt
Alternatív gyógymódok:: gyógynövény tea, shitake gomba kapszula, Diabion vitaminkészítmény, lúgusító ásványvíz
Meggyógyult:    nem
Rehabilitáció: Rendszeresen, 3 havonta járok a zalaegerszezgi kórházba felülvizsgálatra. Az orvosok nagyon lelkiismeretesen végzik a munkájukat. Évente járok szemészetre, háromhavonta laborba. Gyakran járok fogorvoshoz

erika.herold ( 62 éves nő ) Külföld , 1 kórtörténet | időpont: 2010. március 22. 18:02

Történet: januar vegen 2 napig ment a hasam es hanytam ejjel nappal. A mento vitt be a korhazba,legyengultem 2 nap alatt. A vercukrom 30 volt ehgyomorra. Kaptam sok infuziot.En Angliaban elek, a korhazban a vilag minden tajarol vannak ott orvosok es apolok.Le a kalappal elottuk. Gyorsan felerosodtem.
Kezdeti tünetek: Húgyrendszer:
éjszakai vizelési kényszer, gyakori vizelés, habos vizelet, sürgős vizelési kényszer
Általános tünetek:
fokozott szomjúságérzés
Has és emésztő rendszer:
hányás, hasmenés
Gyógyszerek: aspirin 75mg disperible,simvastatin 10mg napi 1-1 tabl. lantus solostar 30 units, novorapidflexpen 3x1o iu/ml prefilled pen /naponta 4 szer inzulin/
Alternatív gyógymódok:: dieta
Meggyógyult:    nem
Rehabilitáció: rendszeres orvosi ellenorzes es vercukorszint merese naponta 4 szer.

Kató ( 64 éves nő ) Zalaegerszeg , 1 kórtörténet | időpont: 2008. július 29. 14:23

Történet: Jó lenne, ha a több évtizede fennálló alapbetegség mellett megpróbálnák EGÉSZBEN látni a PÁCIENST, és adott eetben teljes egészében kivizsgálva akár rehabilitálni is úgy, hogy eközben ne a betegnek kelljen időpontokra várva sorbaállni, majd dolga végezetlenül un. alternatív módozatokhoz nyúlni.
Nem egy betegtársamtól hallom, hogy inzulinbeállításhoz SEM! fektetik be a cukorbetegt, hogyan törődnének a többi nyavajájával?!?!
Kezdeti tünetek: Általános tünetek:
általános állapotromlás, fáradtság, fogyás, fokozott szomjúságérzés, hasi fájdalom
Húgyrendszer:
sürgős vizelési kényszer
Későbbi tünetek: Általános tünetek:
csökkent terhelhetőség, állóképesség, idegi labilitás, izomfájdalom, lábdagadás, lábfájdalom (néha csak terhelésre), lágyékfájdalom, testsúlytöbblet, váll vájdalom
Ideg-, csont- és izomrendszer:
végtag alakváltozása, deformálódása, zsibbadás
Kórház, rendelő: Zala Megyei Kórház (Zala megye, Zalaegerszeg)
Gyógyszerek: Inzulin, vérnyomáscsökkentő, koleszterincsökkentő
Alternatív gyógymódok:: Segíts magadon az isten is megsegít, mert a kórház szart ér!
Meggyógyult:    nem
Rehabilitáció: A kutya nem foglalkozik vele!

 1. Pánikbetegség
  összesen 120 kórtörténet, legújabb: Kittipang00
 2. Pajzsmirigy betegségek, hipo- és hipertireózis
  összesen 42 kórtörténet, legújabb: Csabyka33

 1. Szent Borbála Kórház
  (48 db), legújabb: Lala8
 2. Kaposi Mór Oktató Kórház Mosdósi Telephely
  (14 db), legújabb: gyurcsek