Rühesség

A rühességet (scabiest) atka okozza. Erős viszketés a vezető tünet, különösen éjszakánként. Nagyon fertőző. Közvetlen érintkezéssel terjed, ritkábban a ruházat, ágynemű közös használatával. A viszkető bőrkiütés allergiás reakció az atkák bőrbe ültetett tojásaira. A viszketés a kezelés kezdetén még fennállhat, de hamarosan elmúlik. A kezelés legtöbb esetben megoldja a problémát. Az intenzív vakarózás miatt a másodlagos bőrfertőzés veszélye fennáll.

Eddigi bejegyzések

betegszoba.hu ( 59 éves nő ) Budapest , 180 kórtörténet | időpont: 2008. június 12. 19:26

Történet: A rühességet (scabiest) atka okozza. Erős viszketés a vezető tünet, különösen éjszakánként. Nagyon fertőző. Közvetlen érintkezéssel terjed, ritkábban a ruházat, ágynemű közös használatával. A viszkető bőrkiütés allergiás reakció az atkák bőrbe ültetett tojásaira.
Kezdeti tünetek: Bőr- és bőralatti szövetek, köröm:
bőr viszketés, bőrkiütés, bőrsérülések a vakarózás miatt, vékony, ceruzavonalak a bőrön
Gyógyszerek: Receptre kapható krémek.
Alternatív gyógymódok:: Az egész család, szexuális partnerek kezelése elsődleges tünetmentesség esetén is. A viszketésre esetlegesen antihisztaminok.
Meggyógyult:    igen
Rehabilitáció: A viszketés a kezelés kezdetén még fennállhat, de hamarosan elmúlik. A kezelés legtöbb esetben megoldja a problémát. Az intenzív vakarózás miatt a másodlagos bőrfertőzés veszélye fennáll.

 1. Méhgyulladás
  összesen 5 kórtörténet, legújabb: Rita0223
 2. Aranyér
  összesen 9 kórtörténet, legújabb: Nemeth_Agi

 1. Toldy Ferenc Kórház-Rendelőintézet
  (19 db), legújabb: Orsiorsi
 2. Semmelweis I. sz. Belgyógyászati Klinika
  (10 db), legújabb: Ttrish