Lapostetű

A lapostetű egy élősködő rovar, mely az emberi szőrzetben él és vérrel táplálkozik. Az emberen ruhatetű és fejtetű is él. A lapostetű legközelebbi rokona a Pthirus gorillae Ewing, 1927 nevű faj, mely gorillákon él. A lapostetű emberek közti testi érintkezéssel, főként szexuális kontaktus útján terjed. Előfordulhat szülőről gyerekre való terjedés is, pl. a közösen használt törülköző, ágynemű stb. által, de a gyerekek fertőzöttsége jóval ritkább, mint a felnőtteké. Elsősorban a fanszőrzetben él, itt a serkék, lárvák és kifejlett állatok szabad szemmel is felismerhetők. Előfordulhat férfiak hasi és testi szőrzetében, valamint a hónalj-szőrzetben, szakállban, bajuszban, szemöldökben és (különösen gyerekeknél) a szempillák között is. (Wikipédia)

Eddigi bejegyzések

betegszoba.hu ( 60 éves nő ) Budapest , 180 kórtörténet | időpont: 2008. június 12. 16:16

Történet: A lapostetű apró rovar, mely elsősorban a szeméremszőrzeten, de alkalmanként a hónaljszőrzeten és a szemöldökön is képes megtelepedni. A tetvesség fő tünete a kínzó viszketés. Leginkább nemi érintkezéssel terjed, ám fertőzött tárgyakkal, ruhaneművel való érintkezés során is elkaphatjuk. Rizikótényező, ha valaki váltogatja a szexuális partnereit, vagy fertőzött személlyel osztja meg ruháit, ágyneműjét.
Kezdeti tünetek: Ivarszervek:
elváltozások a nemi szerveken a tetűharapás és a vakarás miatt, fehér tojások a szemérem-, hónaljszőrzet és a szemöldök tövén, másodlagos fertőzések, viszketés a szeméremszőrzet területén
Gyógyszerek: Gyógyszertári oldatok.
Alternatív gyógymódok:: A szeméremszőrzet ideiglenes eltávolítása, a ruházat és ágynemű mosása forró vízben. A kezeléseket 4-7 nap múlva meg kell ismételni. Más szexuálisan terjedő betegségek irányába célszerű kivizsgálást indítani.
Meggyógyult:    igen
Rehabilitáció: Másodlagos fertőzések előfordulhatnak. Megelőzésként célszerű a fürdőruhát fehérneműben próbálni, és ügyelni a nyilvános illemhelyeken a higiénére.

 1. Pajzsmirigy betegségek, hipo- és hipertireózis
  összesen 42 kórtörténet, legújabb: Csabyka33
 2. Méhgyulladás
  összesen 5 kórtörténet, legújabb: Rita0223

 1. Szent Lázár Megyei Kórház
  (15 db), legújabb: dudu2001@freemail.hu
 2. Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház-Rendelőintézet
  (33 db), legújabb: bárcsak